Żeberka w miodzie – sprawdź, jak je przygotować

Żeberka w miodzie

Należysz do grona mięsożerców? Masz ochotę wyjść z kulinarnej strefy komfortu i przygotować samodzielnie coś bardziej wyszukanego niż klasyczny schabowy czy kiełbaska z grilla? Koniecznie spróbuj żeberek w miodzie. Brzmi jak bardzo wyrafinowana potrawa, a jej przygotowanie nie wymaga umiejętności kulinarnych na miarę Gordona Ramsaya czy Magdy Gessler.

Jak przygotować żeberka? Co zrobić krok po kroku, by wyszły obłędnie miękkie i kruche? Jak je doprawić, by efekt zachwycił nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Poznaj nasze rozwiązania!

Dobre mięso to podstawa

Choć takie stwierdzenia brzmią nieco, jak „oczywista oczywistość”, czasem zapominamy, że smak potrawy w dużej mierze zależy od składników, z jakich skorzystamy do jej przygotowania. Zacznij więc od wizyty w dobrym sklepie mięsnym. Takim, które oferuje sprawdzone produkty z dobrych hodowli. Pamiętaj, że żeberka wieprzowe nie są bardzo drogie. Jeśli więc zainwestujesz w nieco lepszą jakość, nie zrujnujesz portfela, a cieszyć się będziesz niepowtarzalnym smakiem.

Poza jakością żeberek, liczy się także to, jaki miód wybierzesz. Najlepiej, by miał płynną postać (najwygodniejszą do glazurowania). Pamiętaj jednak, że jeśli ten, który posiadasz się skrystalizował, wystarczy mu kąpiel parowa, by powrócił do stanu ciekłego. A jaki typ miodu wybrać? My polecamy te bardziej łagodne – a więc np. mniszkowy czy lipowy. W przeciwieństwie do gryczanego, nie mają one „wytrawnego”, gorzkiego posmaku. I uwaga na wyroby „miodopodobne” i sztuczne miody. Naprawdę, nie tędy droga.

Zadbaj o dobre przyprawy i miód

Dobrej jakości żeberka dokładnie umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki. Teraz czeka Cię najważniejsza część pracy, a więc przygotowanie marynaty. Przepisów na nią jest wiele, w niektórych znajdziesz nawet Coca Colę. Ale my postawimy na klasykę. Na 1 kg żeberek wystarczy mieszanka złożona z 3 łyżek miodu płynnego, możesz je zakupić w sklepie internetowym z miodem, 3 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, łyżeczki chilli, 2-3 łyżek majeranku oraz oleju i wody. Upewnij się, że wszystkie składniki „zaprzyjaźnią się” ze sobą, tworząc zwartą emulsję. Gdy tak będzie, zanurz w marynacie żeberka – tak, by pokryła każdy ich milimetr.

Teraz najważniejsze: w takim stanie żeberka pozostaw w lodówce na całą noc, by dokładnie „naszły” smakiem.

Zabieramy się za gotowanie

Twoje żeberka już zamarynowane? Świetnie. Teraz czeka Cię już sama przyjemność. Rozgrzej mocno patelnię z 2 – 3 łyżkami oleju. Ułóż mięso kością do góry i podsmażaj ok. 2 – 3 minuty, aż się zarumieni. Następnie obróć je na drugą stronę, posyp majerankiem, zmniejsz płomień i przykryj pokrywką. Tak duś je ok. 1-1,5 godziny, aż do osiągnięcia idealnej miękkości. W trakcie duszenia możesz do garnka wlać kilka łyżek wody. I… gotowe. A do kompletu na przykład ziemniaki i surówka.

Proste? Wydaje się, że tak. A jeśli nie masz czasu, by samodzielnie zabrać się za slow cooking w domu lub obawiasz się, że nie starczy Ci umiejętności… zamów żeberka w miodzie z dostawą prosto do domu. Z PizzaPortal.pl to naprawdę proste.

Smacznego!

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*