Wigilijne smaki – tradycyjnie, nowocześnie i bezmięsnie

W Polsce tradycje świąteczne są mocno kultywowane, jednak coraz częściej wprowadzamy do nich małe zmiany lub je po prostu unowocześniamy. W szczególności, jeżeli chodzi o potrawy wigilijne, które mogą się po prostu znudzić lub zwyczajnie mamy ochotę na nowe smaki podczas tej uroczystej kolacji. Karpia można zastąpić łososiem a barszcz czerwony postnym kremem warzywnym z dodatkiem ravioli. Kolejność i rodzaj potraw nadal zostanie zachowana, ale jakże odmienne i odświeżające będą ich smaki. Wigilijne eksperymenty kulinarne to nie jest znak naszych czasów, gdyż kiedyś nie jedliśmy tego, co teraz, więc nasze potrawy też były kiedyś nowością.  

Wigilia Bożego Narodzenia to w wielu domach najważniejszy dzień w roku, w szczególności tych gdzie kultywuje się tradycje kościoła rzymskokatolickiego. Zanim będzie można zasiąść do kolacji na niebie musi ukazać się pierwsza gwiazdka no i oczywiście trzeba najpierw przygotować wszystkie postne potrawy.  Tradycyjnie jest ich 12 m.in. ryby na kilka sposobów, pierogi z kapustą i grzybami, zupy – barszcz czerwony z uszkami albo grzybowa z łazankami oraz kompot z suszu. Po kolacji pora deser. Pyszne wigilijne ciasta i ciasteczka jak makowiec czy piernik goszczą prawie na każdym wigilijnym stole. Jaki skład będzie wigilijnej kolacji w dużej mierze zależy od regionu Polski. W województwie mazowieckim będzie to karp w śmietanie oraz kluski z makiem na Śląsku zaś zupa migdałowa i kapusta z grzybami. Na Podhalu sytuacja już wygląda inaczej, gdyż serwowane są bukty, czyli ziemniaczane kopytka oraz moskale – ziemniaczane placki pieczone na blasze, podawane z dodatkiem pokruszonej bryndzy i stopionego masła. Coraz częściej jednak odchodzi się od tradycyjnych potraw serwując dania mięsne lub też potrawy pochodzące z innych zakątków świata, jak pn. kuchni wschodu. Jeżeli wiemy, że nasi goście nie będą mieli nic przeciwko pozwólmy sobie na odrobinę fantazji. Jeżeli brakuje nam kulinarnych umiejętności zawsze możemy się zdać na firmy cateringowe, które dostarczą nam do domu wszystkie potrzebne potrawy, które potem podamy w pięknej formie.     

Wigilijne smaki – kolacja pełna innowacji.


Nowoczesna wigilia może smakować tradycyjnie, ale może także łączyć smaki potraw z różnych stron świata, co spowoduje, że na długo pozostanie w naszej oraz gości pamięci. Polacy są wrażliwi na światowe trendy również te dotyczące świątecznego jedzenia, dlatego nie chcąc pozostać w tyle, eksperymentują z potrawami szukając coraz to nowych smaków oraz doznań. Dla pokolenia naszych dziadków a może nawet i rodziców, takie kulinarne przewroty mogą okazać się zbyt rewolucyjne, dlatego należy iść na kompromis. Niech kolacja wigilijna będzie swoistym miksem potraw tradycyjnych i tych idących z duchem postępu. Wszystkie obyczaje i tradycje zostaną zachowane a my będziemy mieli okazję wypróbować kilka nowych przepisów. Kto wie może zasmakuję one nawet starszym gościom?! Skoro kolacja wigilijna jest postna to trzymajmy się tej zasady, ale skorzystajmy z zupełnie nowych składników. W sklepach są już ogólnodostępne produkty z całego świata, więc na kolację można podać np. owoce morza, egzotyczne ryby zamiast karpia czy też ravioli ze szpinakiem i serem – zamiast tradycyjnych uszek z grzybkami czy pierogów z kapustą. Jeżeli już muszą być pierogi to może by tak zamienić w nich farsz. Kapustę wymieniamy na sałatkę: rukolę czy też sałatę rzymska, która jest równie pyszna po ugotowaniu i nadaje się wtedy do podania, jako przystawka do dań tradycyjnych. Kapusta ma swoje odpowiedniki, pora na grzyby, które można zamienić… innymi grzybami, które zupełnie odmienią smak naszych dań. Chińskie shiitake sprawdzą się w tej sytuacji idealnie.

Wigilijne smaki – opcja wegetariańska.

Co prawda wigilia jest z założenia kolacją postną, podczas której nie je się mięsa, to jednak wegetarianie nie będą mogli się nią cieszyć, gdy na stole będą tylko potrawy tradycyjne. Gdyby okazało się, że któryś z naszych gości odżywia się wg zasad diety wegetariańskiej nie skazujmy go na kulinarny ostracyzm i przyrządźmy kilka dań, które będzie mógł zjeść. Dla nas też mogą się one okazać milą odmianą od wszystkich klasycznych przysmaków. Jak się dobrze do tego zabierzemy to okaże się to prostsze niż mogłoby się nam wydawać. Zacznijmy od ryby, której filety możemy zastąpić kotletami sojowymi, które również pasują idealnie do greckiego sosu, więc nie będzie dużego odstępstwa. Reszta potraw zależy od tego jak rygorystyczna jest dieta gościa – wegetarianina, gdyż są jej różne odmiany. Lakto- wegetarianie mogą jeść potrawy z dodatkiem jaj jak np. ciasta, gdyż, choć te pochodzą od zwierząt są one dopuszczalnej w tej mniej rygorystycznej odmianie. Dlatego im możemy na spokojnie podać barszcz czerwony przyrządzany na wywarze z buraków,  zupa grzybowa, grzyby w cieście, pasztety z grzybów czy warzyw strączkowych, kutia, pierogi z serem, kapustą i grzybami oraz ciasta. Witarianie ograniczają się zaś jedynie do samych warzyw i owoców, gdyż pozostałe produkty jak sery, jajka, mleko i miód, są z ich diety wykluczone. Warto jednak spróbować przygotować takie potrawy jednego roku, gdyż być może wejdą one na stałe do kanonu naszej wigilijnej kolacji.

Wigilijne smaki – jedzenie to tylko dodatek.

Obojętnie, jakie potrawy przyrządzimy, czy te nowoczesne z różnych zakątków świata, tradycyjne z przepisów naszych babć a może w wersji wegetariańskiej nie zapominajmy, iż to rodzinna atmosfera jest najważniejsza podczas świąt Bożego Narodzenia a nie jedzenie. Podczas kolacji wigilijnej, która rozpoczyna całe święta, zadbajmy o dobry humor naszych gości, którzy na pewno odwdzięczą się nam tym samym. Nie zapomnijmy o jeszcze jednej ważnej tradycji, a konkretnie o zostawieniu wolnego miejsca przy stole dla wędrowca. Aha i jeszcze sianko pod obrusem będzie miłym gestem w stronę tradycji. Gdy święta się skończą i będziemy mieli już ochotę na odrobinę inne dania możemy je łatwo i szybko zamówić poprzez stronę PizzaPortal.pl.     

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*