Tradycyjne dania wielkanocne w Polsce i zagranicą

Tradycyjne dania wielkanocne w Polsce i zagranicą

Wielkanoc tuż, tuż. Wielu z Was na pewno rozpoczęło już przygotowania. Zwłaszcza te kulinarne. Bo wiosenne święta to czas rodzinnych spotkań i biesiadowania. A jeśli już ucztować, to przy czym? Sprawdźmy, jak to wygląda w Polsce, a jak za granicą.

Różnice są dość spore. Od tradycyjnych polskich jajek i mazurków, przez włoską specjalną pizzę, aż po cypryjskie flaounes. Przyjrzyjmy się najciekawszym kulinarnym recepturom. Może któraś zainspiruje Was podczas tegorocznych celebracji? A jeśli nie, zawsze możesz zamówić jedzenie z dostawą. Ale świąteczny czas to dobry moment, by pobyć trochę w kuchni – zwłaszcza w rodzinnym gronie.

Polska klasyka wielkanocna

Jako że jesteśmy narodem biesiadnym, bez suto zastawionego na Wielkanoc stołu się nie obędzie. Ale nie o dekoracje i piękny wygląd potraw chodzi (choć ukryć się nie da, że jemy też oczami). Najważniejszy jest smak.

Smaki polskiej Wielkanocy? Przede wszystkim, symbolizujące życie jajka. Najczęściej ugotowane na twardo, nierzadko faszerowane na kilka sposobów. Z samym majonezem, z łososiem, ze świeżymi ziołami, z warzywami… można tak długo wymieniać. Pewne jest jedno: bez jajek świąt w naszym kraju nie ma.

A co poza tym? Na myśl przychodzi tradycyjny biały barszcz, przygotowany w oparciu o zakwas, z wędzonym boczkiem, surową białą kiełbasą, czosnkiem, grzybami, chrzanem, majerankiem, odrobiną śmietany… intensywny smak tej pożywnej zupy jest nie do przebicia.

Równie obowiązkowym elementem jest ciasto. Najczęściej – mazurek wielkanocny. Wywodzi się, zgodnie z nazwą, z północnego wschodu Polski. Ale to nie jedyne ciasto. Mamy przecież też wielkanocne baby czy paschę.

Oczywiście, koszyka na pokarmy do poświęcenia jeszcze nie zapełniliśmy. Te dania jednak to absolutna konieczność. Zadbajcie więc o to, by pojawiły się na Waszych stołach.

Co na świecie?

Za granicą barszczu białego raczej nie uświadczycie. Ale to nie oznacza, że kraje celebrujące Wielkanoc nie mają charakterystycznych dań, przyrządzanych właśnie w tym okresie. Jakich?

Przykład pierwszy z brzegu to Włochy. Tu oczywiście wszystko zależy od regionu, ale na przykład w okolicach Neapolu, będącego ojczyzną pizzy, na Wielką Niedzielę przygotowuje się właśnie… pizzę. Ale nie taką standardową. Jest to pizza chiena – wielowarstwowa, z dużą ilością jajek na twardo, mięsa, wędlin. Smakuje zupełnie inaczej, i jaka jest sycąca! Podobny charakter ma Torta Pascualina z Argentyny – tu znajdziemy również mnóstwo pysznej ricotty.

W Grecji skosztować można specjalnej wielkanocnej zupy na jagnięcinie. Znajdziemy w niej dużo mięsa, jeszcze więcej wiosennych warzyw, świeże zioła i długoziarnisty ryż. Charakterystyczna jest również potrawka z karczochów z fasolą i ziołami (aginares me koukia) – jako przystawka czy dodatek do dania mięsnego.

Na Cyprze przygotowuje się flaounes: specjalne bułeczki z serem i rodzynkami, a w Rosji – kulich, który często formowany jest w kształt charakterystycznych piramidek. „Chlebowe” dania są również charakterystyczne dla naszych zachodnich sąsiadów – Schinken im Brotteig, czyli chleb z szynką (zapieczoną wewnątrz) to jedno z nich.

Jak widać, co kraj to obyczaj. Jeśli więc szukacie bardziej nietypowych pomysłów na wielkanocne dania, na pewno ich nie zabraknie. A po zakończeniu świętowania polecamy odpoczynek od pracy w kuchni i zamówienie czegoś pysznego w dostawie.

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*