Pizza od A do Z, czyli najsmaczniejszy alfabet jaki powstał

Pizzowy alfabet!

Już 9 lutego (idealnie, bo w sobotę) świętujemy kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy! Pizza to bez cienia wątpliwości najpopularniejsza i najbardziej lubiana potrawa na kuli ziemskiej. Każdego dnia sprzedawanych jest na świecie około 13 milionów pudełek pizzy. Nic zatem dziwnego, że pizza doczekała się swojej własnej „czerwonej kartki w kalendarzu”. Jak najlepiej spędzić ten dzień? Oczywiście zamawiając pizzę przez PizzaPortal.pl! Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Święta przygotowaliśmy dla Was specjalny „pizzowy alfabet”, czyli wszystko, co wypada wiedzieć o pizzy ujęte w formie małego leksykonu. Hasła wybraliśmy oczywiście czysto subiektywnie i odrobinę z przymrużeniem oka. Zapraszamy do lektury!

A jak Ameryka

O tym, że pizza pochodzi z Włoch (a dokładniej z Neapolu, zobacz literkę N), nawet nie ośmielamy się nikomu przypominać. Rola, jaką w spopularyzowaniu tego specjału odegrali Amerykanie (jak w przypadku tylu innych rzeczy), warta jest odnotowania. Stanom Zjednoczonym zawdzięczamy wiele wyśmienitych odmian pizzy.

Najsłynniejsze to na pewno pizza nowojorska i pizza w stylu Chicago, czyli deep dish pizza, bardziej niż pizzę przypominająca właściwie nadziewany placek. To za Atlantykiem wymyślono także powszechnie uwielbiane – chrupiące z wierzchu i delikatnie puszyste wewnątrz – ciasto PAN; jak zapewne dobrze wiecie, ciasto PAN to jeden z flagowych produktów obecnej na PizzaPortal.pl sieci Pizza Hut.

B jak Bazylia

Bazylia (Ocimum basilicum) nazywana jest królową włoskich ziół. Jej delikatnie słodkawy, ale niezbyt pikantny smak wprost idealnie komponuje się z pomidorami. Bazylia gości na pizzy niemal zawsze, czy to jako dodatek do pomidorowego sosu, czy to w postaci świeżych listków, przyozdabiających wypieczony już placek.

C jak Calzone

Calzone dosłownie oznacza po włosku „nogawkę spodni”. Najprościej rzecz ujmując Calzone to pizza wypełniona nadzieniem i zawinięta w kształt pieroga. Według legendy „wynalazcą” calzone był pewien niezdarny kucharz, któremu pizza wymsknęła się z rąk i upadła na podłogę w taki sposób, że złożyła się na pół.

Według nieco bardziej wiarygodnej teorii calzone narodziło się mniej więcej pod koniec XVIII wieku w rejonie Apulia niedaleko Neapolu. W efekcie zetknięcia się dwóch kulinarnych tradycji: neapolitańskiej pizzy i focacci z Bari miała powstać właśnie pizza calzone.

D jak Dostawa

Jak staramy się udowadniać każdego dnia, nie ma takiego dania, którego nie można zamówić do domu lub biura. Pizza jest jednak pod tym względem absolutnie nie do przebicia. Już od kilku dekad ludzie na całym świecie właściwie nie wyobrażają sobie życia bez zamawiania pizzy.

Aby pizza docierała do Waszych rąk gorąca i w idealnym stanie, powstało nawet kilka bardzo zmyślnych wynalazków:

  • pudełko na pizzę – niby rzecz oczywista, ale wynalezienie tej tekturowej formy na początku lat 60. całkowicie zrewolucjonizowało segment dowożenia pizzy,
  • pizza sever – mały, plastikowy „stoliczek”, który zabezpiecza pizzę przed zetknięciem z pudełkiem, według pomysłu niejakiego Carmela Vitale z 1985 roku,
  • termiczna torba – w której kurierzy przywożą do Was okrągłe smakołyki, którajest dziełem sympatycznej pani Ingrid Kosar z roku 1983.

E jak Esposito

Rafaele Esposito to chyba najsłynniejszy pizzaiolo w historii. To właśnie jemu zawdzięczamy pizzę „numer 1” na świecie, czyli Margheritę (więcej na ten temat pod literką M).

F jak Funghi

Funghi” to po włosku „grzyby”, a pizza funghi, czyli prosta pizza z pieczarkami, znajduje się w pierwszej piątce najchętniej wybieranych kompozycji smakowych na świecie. Według naszych danych pizza z szybką i pieczarkami, czyli Capricciosa to najczęściej zamawiana pizza na PizzaPortal!

G jak Grube

Prawdziwa pizza to tylko na cienkim!

wołają jedni.

Kiedy grube jest lepsze!

odpowiadają inni. Oba warianty mają bardzo długą tradycję i właściwie tyle samo zwolenników. Nie warto się spierać, wszak Międzynarodowy Dzień Pizzy jest po to, by jednoczyć wszystkich fanów tego dania!

H jak Humor

Czy każde dobre jedzenie poprawia nastrój? Prawdopodobnie tak, ale pizza jest pod tym względem bezkonkurencyjna i mamy na to naukowe dowody! Amerykański eksperyment (bo to zawsze jest jakiś amerykański eksperyment…) przeprowadzony na trzech ośmioosobowych grupach, przy użyciu 40 kamer, nie pozostawia wątpliwości – kiedy w pomieszczeniu roztacza się aromat pizzy nasz nastrój poprawia się o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt punktów procentowych. W Międzynarodowy Dzień Pizzy wszyscy bądźmy szczęśliwi.

M jak Miłość Margherita

Wymyślona przez wspomnianego już Rafaele Esposito Margherita to niekwestionowana królowa pizzy. Przepis narodził się w Neapolu w 1889 roku, a specjał ten został przygotowany na cześć odwiedzającej miasto królowej, Małgorzaty Sabaudzkiej. Składniki pizzy symbolizują narodowe barwy Włoch: pomidory – czerwień, mozzarella – biel, a bazylia – zieleń.

N jak Neapol

Chociaż „prototypy” pizzy znane były już od wielu wieków, m.in. w Egipcie i Grecji, a samo słowo „pizza” pierwszy raz użyte zostało już około 997 roku, kolebką prawdziwej pizzy jest właśnie Neapol. Pizza oferowana była w tym mieście przez wędrownych kucharzy, mniej więcej od roku 1738, a pierwsza pizzeria stacjonarna powstała tu w roku 1830. Jest to istniejący do dziś lokal o nazwie Antica Pizzeria Port Alba. Oryginalna pizza neapolitańska objęta jest ochroną Unii Europejskiej i może być przygotowywana tylko według ściśle określonej receptury. Ważne jest użycie tylko z pochodzących z tego regionu składników:

  • mąki,
  • pomidorów San Marzano, dojrzewających na polach na południe od Wezuwiusza,
  • mozzarelli di bufala (z mleka bawolic) lub mozzarelli di latte (z mleka krowiego)

Ciasto na pizzę neapolitańską musi być wyrabiane ręcznie, a po wyrośnięciu ręcznie uformowane – użycie wałka lub innych urządzeń jest całkowicie zabronione. Pizzę neapolitańską piecze się wyłącznie w piecu opalanym drenem, w temperaturze 400 °C, przez 60 do 90 sekund. Placek musi mieć dokładnie 32 centymetry średnicy, brzegi 1 do 2 centymetrów wysokości, a środek nie może być grubszy niż 3 milimetry.

O jak Okrągła

„Dlaczego pizza jest okrągła?” – to pytanie, które, zgodnie ze statystykami Google, internauci zadają sobie ogromnie często. Trudno jednak udzielić na nie jednoznacznej odpowiedzi. Najprawdopodobniej rzecz sprowadza się do tego, że w ten sposób najłatwiej jest uformować ciasto, a kształt ten zapewnia najbardziej równomierne wypieczenie w piecu. Warto pamiętać, że chociaż dominacja okrągłych pizz jest niepodważalna, istnieje na świecie wiele odmian pizzy prostokątnej, np. pizza sycylijska lub pizza w stylu Detroit.

P jak Pepperoni

Pizza z pepperoni to absolutny numer jeden wśród amerykańskich miłośników pizzy, a i w naszym kraju ma ona całkiem sporo zwolenników. Amerykańskie pepperoni to rodzaj salami przygotowywanego z mieszanki peklowanego mięsa wieprzowego i wołowiny, razem sezonowanych i przyprawionych papryką oraz chili.

R jak Rzym

Pizza rzymska serwowana jest na bardzo cienkim cieście, ale inaczej niż w przypadku pizzy neapolitańskiej, nie jest ono miękkie i wilgotne (co nie wszystkim odpowiada), ale lekkie i chrupiące. Różnica wynika przede wszystkim z proporcji składników używanych do wyrabiania ciasta: mąki, wody i soli. Pizza rzymska najczęściej serwowana jest z mozzarellą, pomidorami, świeżymi ziołami i szynką parmeńską.

S jak Sos

Podobnie jak w przypadku grubości ciasta, także w kwestii polewania pizzy gęstymi, aromatycznymi sosami zdania są bardzo podzielone. Czy słabość do pizzy z grubą warstwą czosnkowego sosu to powód do wstydu? Absolutnie nie! Pizza to dania szalenie liberalne i każdy może zajadać się nią w taki sposób, jaki lubi najbardziej. Jedynym wyjątkiem może być pizza neapolitańska, o której mówiliśmy wcześniej.

Z jak Zabawa

Pizza jest nieodłącznym towarzyszem wszelkiego rodzaju imprez i spotkań z przyjaciółmi. Jak głosi znane powiedzenie: „najlepsza pizza to ta, którą można podzielić się z bliskimi”. Czy wiecie już, w jakim gronie będziecie zajadać pizzę w Międzynarodowy Dzień Pizzy?

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*