Najbardziej sylwestrowe potrawy – skomponuj idealne menu!

dzień makaronu

Już niedługo najbardziej przebojowa noc roku – sylwester! Obfituje ona w świetną zabawę jak tańce oraz przeróżne gry towarzyskie. Jednak żadna dobra impreza nie może się odbyć bez wyśmienitych potraw. Jeżeli impreza odbywa się gdzieś na sali to jedzenie jest już zapewnione, więc można się skupić na dobrej zabawie. Gdy decydujemy się na zorganizowanie imprezy w domu, wtedy na naszych barkach leży odpowiedzialność skomponowania całego menu z potrawami, które najlepiej będą się nadawać na sylwestra. 

Podczas sylwestra najlepiej sprawdzą się przystawki, które można chwycić, zjeść w „locie” a potem szybko wrócić na parkiet. Idealnie sprawdzi się tutaj szwedzki stół, który na pewno będzie się cieszył dużą popularnością. Przygotowują przekąski należy pamiętać, że poza ich świetnym smakiem liczy się również ich prezencja, która ma zachęcać do konsumpcji. Kolorowe koreczki, miniaturowe kanapki, które zjada się na raz na pewno przyciągną wiele spojrzeń. Chociaż przekąski są małe to powinno być ich duże, żeby zapełniły cały stół. Pomiędzy miniaturowe smakołyki warto wcisnąć jeszcze deskę serów i wędlin z dodatkiem pełnowymiarowego pieczywa do samoobsługi. Zimne przekąski doskonale sprawdzą się na początku imprezy, gdy jeszcze wszyscy bawią się w najlepsze. Chwile wolne od tańca i innych atrakcji warto wypełnić ciepłymi daniami. Wystarczą dwa gorące dania, by uzupełnić straconą na parkiecie energię. Te potrawy w pełni lepiej przygotować przed samą imprezą, gdyż zajmują znacznie więcej czasu niż zimne przekąski, a wiadomo, że każda chwila w kuchni to mniej czasu na zabawę. Łatwe w podgrzaniu potrawy, których nie trzeba pilnować to te z piekarnika jak np. zapiekanki, lasagne itp. Jeżeli już decydujemy się na potrawy gotowane na planikach niech będą to dania jednogarnkowe jak gulasz lub zupa. Skoro już wiemy, czego się trzymać to pora na kilkanaście przykładowych przepisów na najbardziej sylwestrowe potrawy. Zacznijmy od tych na zimno.   

Małe kanapki w kilku wersjach:

  • z wędzonym łososiem – krakersy smarujemy serkiem śmietankowym i układamy łososia.
  • z pastą serowo-oliwkową – oliwki, czarne i zielone posiekać zmieszać z serem twarogowym, przyprawić do smaku.
  • z pastą pieczarkową – jajka, szczypiorek, ostry ser żółty, majonezu, odrobina musztardy, sól, pieprz.
  • z pastą z awokado i fetą – awokado rozgnieść z fetą, dodać świeżą bazylię i odrobinę czosnku.
  • z masłem, listkiem sałaty, plastrem sera mozzarella i pomidorkiem koktajlowym.

Koreczki:

  • z serem pleśniowym typu camembert i białymi winogronami bezpestkowymi.
  • z kabanosem, kulką czerwonego winogrona i rulonikiem z żółtego sera.
  • z żółtym serem, papryką konserwową, korniszonem, parówką drobiową.
  • z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią, mozzarellą (w kształcie kulki) sera fety. pokrojonej w małą kostkę, listka bazylii i orzecha włoskiego.
  • z ogórka zielonego, sera fety, pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek.
  • z krakersa, sera goudy, rzodkiewki, kawałka kiwi, listka mięty

Dania gorące:

  • Zapiekanka z kabanosami – 6 kabanosów drobiowych, opakowanie makaronu świderki, 3 pomidory bez skórki, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, starty żółty ser, serek topiony pieczarkowy długi, ostra papryka w proszku. Gotujemy makaron al dente. Na odrobinie oleju smażymy pokrojone w talarki kabanosy, jak się podsmażą, to dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, fasolę i kukurydzę, całość dusimy. Podlewamy odrobiną wody, dajemy ostrą przyprawę i serek topiony. Znowu dusimy. Jak zgęstnieje, to wrzucamy do całości makaron i razem smażymy jakieś 2 min. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem żółtym i zapiekamy przez 15 minut.
  • Lasagne – 500 g mięsa mielonego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów z puszki, sos beszamelowy (3 łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, mleko), makaron lasagne, ser żółty, sól, pieprz, zioła. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone. Gdy się podsmaży dodać pomidory z puszki i gotować przyprawiając solą, pieprzem, ziołami do smaku. Wyłożyć sos na dno żaroodpornego naczynia. Ułożyć warstwę makaronu. Posmarować sosem beszamelowym (w małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać mąkę, stale mieszając powoli dodać mleko aż sos zgęstnieje, na koniec osolić). Ułożyć kolejne warstwy, przekładając serem. Dalej kolejną warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.
  • Parówki z serem w cieście francuskim – Parówki, plasterki żółtego sera, ciasto francuskie. Każdą parówkę zawijać w plaster żółtego sera, a następnie w plaster ciasta francuskiego. Ułożyć na blaszce dość luźno i zapiekać w piekarniku przez około 12-15 minut.
  • Zupa meksykańska – 0,5 kg mięsa mielonego np. indyczego, pomidory w puszcze w kawałkach, 2 puszki czerwonej fasoli, soja, kukurydza, 6 ząbków czosnku, koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki, mini kolby kukurydzy konserwowej, 2 papryki (żółta i zielona), 3 cebule, zioła prowansalskie, chili, curry, pieprz, sól, kostka rosołowa, starty żółty ser. Mięso podsmażamy na małej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Kukurydzę, fasolę i soję (wraz z zalewami) oraz pomidory wrzucamy do garnka. Dodajemy szklankę wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotujemy na małym ogniu. Po chwili dodajemy mięso. Doprawić solą, pieprzem, chili, curry, ziołami. Zupę podajemy posypaną startym żółtym serem.

Jak widać przygotowanie sylwestra w domu nie musi być trudne wystarczy dobry plan. A gdy zabraknie nam czasu na gotowanie zawsze możemy wszystkie nasze potrawy zamówić poprzez stronę PizzaPortal.pl. 

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*