Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni – kulisy zawodu zdradza Paweł Lawro z restauracji Vapiano

Jak wygląda praca Szefa Kuchni? Dowiedz się już teraz!

Kim są osoby, które kreują smaki i tworzą menu najchętniej odwiedzanych restauracji? Jak wygląda ich codzienna praca? Za co ją kochają? Z jakimi wyzwaniami się zmagają? Dziś, 20 października, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Z tej okazji o rozmowę poprosiliśmy Pawła Lawro – Szefa Kuchni restauracji Vapiano, której oferta jest dostępna w serwisie PizzaPortal.pl.

PizzaPortal.pl jest jednym z najpopularniejszych serwisów w Polsce oferujących jedzenie na wynos. Współpracuje z tysiącami Szefów Kuchni z ponad 3000 restauracji, którzy w dużej mierze tworzą każdą z restauracji. To właśnie oni są odpowiedzialni za każde danie czy propozycje menu. Dzięki ich pasji i doświadczeniu, możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem wprost pod nasze drzwi. Poznajmy kulisy pracy jednego z nich.

Skąd pomysł na pracę w gastronomii?

Dziadek elektryk, Tata elektryk, koledzy mechanicy, a ja zawsze lubiłem się kręcić wokół kuchni. Zrobiłem wszystkim psikusa i w wieku 15 lat zacząłem pracować przy organizacji bankietów i wesel. Później poszedłem do szkoły gastronomicznej w Warszawie, przy ul. Poznańskiej. I tak zostało… To już 27 lat.

Jak wygląda Pana poranek?

Dla mnie nie ma dwóch takich samych dni, każdy kolejny jest nowym wyzwaniem. Obecnie jestem we Wrocławiu, gdzie otwieramy kolejną restaurację Vapiano. Nie ważne jednak gdzie jestem – mój dzień zawsze rozpoczyna się tak samo. Nigdy nie wychodzę bez porządnego śniadania (omlet z 5-6 jajek, jeden pomidor, orzechy, banan), potem w pracy duży kubek kawy i jestem gotowy do działania w kuchni.

Zalety zawodu Szefa Kuchni to…?

Plusy są takie, że każdy dzień jest inny, można wiele zobaczyć, spróbować nowych rzeczy, spotykać ludzi, odkryć nie tylko zaskakujące miejsca, ale i ciekawe smaki. To bardzo kreatywny zawód.

Co poradziłby Pan osobom, które chciałyby rozpocząć przygodę w kuchni na poważnie?

W pracy Szefa Kuchni najważniejsza jest wytrwałość, cierpliwość, słuchanie innych i najważniejsze – trzeba nauczyć się pokory i szacunku do pracy. Trzeba być również pewnym, że kulinaria są tym, czym chcemy się zajmować przez resztę życia. W tym zawodzie uczymy się przez całe życie – na początku warto zacząć od hierarchii – szacunku do przełożonych, a także podwładnych.

Jak wyglądała Pana dotychczasowa droga zawodowa?

Pierwsza styczność z gastronomią – Pikolak, czyli stanowisko niższe od młodszego kelnera lub w niektórych starych szkołach młody uczeń, potem kelner, barman, w międzyczasie zmywak, trochę pomocy kuchennej, kelner w kilku restauracjach na lądzie i wodzie (wycieczkowe statki w USA), później manager baru, kierownik sali, kierownik restauracji. Później rozpoczęła się moja przygoda z Vapiano – jestem tu już ponad 9 lat, od szefa zmiany aż do… Szefa Kuchni. To łącznie 27 lat doświadczenia, z którego jestem dumny.

Za co ceni Pan restaurację Vapiano? Co jest jej największym plusem? Co ją wyróżnia?

Jesteśmy inni, mamy swoją produkcję makaronu, bazujemy tylko na sprawdzonych produktach, sami produkujemy desery, ciasta, na każdym stole stoją świeże zioła, świeży pieprz i sól morska. Kuchnia jest otwarta, a każdy gość może porozmawiać z kucharzem. Za co cenię? Za czas i doświadczenie, jakie zdobyłem. Mogę śmiało powiedzieć, że wraz z moimi ludźmi i obecnym zarządem budowałem tę markę na polskim rynku. Jestem w polskim Vapiano od samego początku. Jestem również trenerem międzynarodowym w sieci i miałem okazję uczyć ludzi w innych krajach (Egipt, Katar, Liban, Bahrain, Finlandia, Estonia, Litwa, Korea Południowa).

Co lubi Pan gotować w wolnym czasie?

Gustuję w polskiej kuchni i lubię eksperymentować ze smakami z innych krajów. Teoretycznie prosta polska potrawa z dodatkiem np. oliwy truflowej może pozytywnie zaskoczyć i pokazać jak łatwo jest uzyskać nowe, ciekawe smaki. Brzmi banalnie, ale smakuje genialnie! Uwielbiam też steki i francuskie sery.

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*