Odkryj 7 najostrzejszych przypraw świata!

Wiecie, że najbliższy czwartek (16 stycznia) jest Dniem Pikantnych Potraw? Miłośnicy pikanterii na pewno już zaczynają świętować! My również rozpoczynamy przygotowania do najostrzejszego dnia w roku!  Zaczynamy od listy 7 najostrzejszych przypraw świata w skali Scoville’a. Testuj ostrość z PizzaPortal.pl!

Skala Scoville’a została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w 1912 i dotyczy pikantności różnego rodzaju potraw. Skala określa przede wszystkim ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Kapsaicyna sama w sobie ma  wartość 15 000 000 – 16 000 000 SHU (Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości. Dla porównania, czarny pieprz ma wartość 100 – 500 SHU.

A oto lista 7 najostrzejszych przypraw świata.

Miejsce 7 zajmuje wasabi, które powstaje ze sproszkowanego korzenia chrzanu japońskiego i wody, aby ostatecznie stworzyć konsystencję pasty. Jest ono kilka razy pikantniejsze od domowego chrzanu  w kuchni polskiej.

Miejsce 6 – papryka Dorset Naga. Jest to jeden z gatunków papryki chilli, który określany jest niekiedy mianem „żmii” albo „jadem kobry”. W 2007 roku została wpisana do księgi rekordów Guinnessa, jako najostrzejszy gatunek papryki. Większość z nas nie byłaby w stanie spożyć jej bezpośrednio dlatego też rzadko podaje się ją do potraw, a jedynie dotyka się nią jedzenia, co już samo to dodaje ostrości.

Wartość SHU: 876 000 – 970 000.

Miejsce 5 – papryka Naga Jolokia. Nazwa oznacza „wężową paprykę chilli”. W skali Scoville’a jej wartość wynosi 855 000 – 1 075 000 SHU.

Miejsce 4 – papryka Naga Viper.  Moc papryki jest dosyć imponująca – to ok. 1 382 118 SHU. Została wpisana do księgi rekordów Guinnessa, podobnie jak gatunki opisane wcześniej. Jej jedzenie, nawet dla wprawionych fanatyków pikantnych doznań, jest bolesne. Paraliżuje język, wywołuje silne pieczenie gardła a w rezultacie również wizytę na pogotowiu.

Miejsce 3 – papryka Trinidad Scorpion Butch T. Papryczkę wyhodowano na wyspie Trynidad. Nazwa nawiązuje do jej wyglądu, przypominającego odwłok skorpiona. Jej ostrość to ok. 1 463 700 SHU. Została uzyskana przez właściciela wytwórni sosów chilli, Bucha Taylora.

Zobaczcie sami, jakie są efekty smakowania tej wykwintnej papryczki.

[Ostre smaki]hVqg_aOLG04[/Ostre smaki]

Miejsce 2 – papryka Trinidad Moruga Scorpion. Ten gatunek papryki osiągnął poziom ponad 2 000 000 SHU, a co może zaskoczyć, jest połączeniem smaku ostrego ze słodkim.

Miejsce 1 – sos 16 Million Reserve. Sos ten jednak nie został stworzony do kuchni, aby przyprawiać nią potrawy, ale jako obiekt kolekcjonerski. Ogólnie wyprodukowano jedynie 999 buteleczek, każda z nich miała pojemność 1 ml.  W skali Scoville’a wynosi 16 000 000 SHU, czyli tyle co czysta kapsaicyna! To 8 razy więcej niż w najostrzejszej papryce świata.

Ciekawostka: Amatorzy, którzy pokusili się o zakup najostrzejszego sosu, musieli podpisać specjalne oświadczenie, w którym zrzekali się jakichkolwiek roszczeń względem producenta, gdyż spożycie tego sosu zakończyłoby się, prawdopodobnie, śmiercią. Nie powinno się go również otwierać, a jeżeli ktoś zaryzykował, powinien był to uczynić w rękawiczkach ochronnych i goglach, gdyż sam zapach mógł poważnie podrażnić oczy, drogi oddechowe a nawet skórę.

Jutro kolejne pikantne newsy.  Gotuj się na wybuchowe smaki z PizzaPortal.pl i zobacz, jakie atrakcje czekają na Ciebie w najbliższy czwartek!

Dodaj komentarz

(*) Required, Your email will not be published

*