Trochę o sushi – wywiad z Tekeda Sushi

tekeda sushi

Na temat sushi porozmawiałam z panem Marcinem Kaliszewskim – właścicielem restauracji Tekeda Sushi w Warszawie.

 

Co zainspirowało Pana do założenia restauracji sushi?

Od dawna interesowałem się gotowaniem i pasjonowałem się kulturą wschodu. Kiedy zdecydowałem się otworzyć własną restaurację wybór sushi i wok był naturalną sprawą.

W czym tkwi sekret serwowanych przez lokal Tekeda dań?

sushi

Hołdujemy japońskiej sztuce komponowania potraw ze szczególną dbałością o harmonię smaków,  faktur, kształtów i kolorów. W naszej kuchni używamy wyłącznie składników najwyższej jakości, sami przygotowujemy większość półproduktów, nasi kucharze i sushi masterzy mają wieloletnie doświadczenie i ciągle doskonalą się w sztuce przyrządzania i podawania dań i komponowania zestawów. Dlatego zawsze z dumą serwujemy naszym gościom najlepsze sushi.

Czy poznał Pan osobiście kulturę Kraju Kwitnącej Wiśni? Co z kultury japońskiej miało największy wpływ na dania i wystrój lokalu?

sushi-2

O tak! Niedawno zrealizowałem jedno ze swoich największych marzeń podróżniczych odwiedzając wiele zakątków Japonii. Z wielką radością chłonąłem piękne krajobrazy, starożytne zabytki z czasów shogunów i podziwiałem współczesną organizację i kulturę życia. Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie, ale oczywiście jednym z najważniejszych punktów programu było odwiedzanie niezliczonych restauracji, straganów i barów z oryginalnymi potrawami japońskimi. Gdzie tylko mogłem, podpatrywałem techniki i sposoby przyrządzania sushi czy innych dań, aby potem – ze skrupulatnych notatek – odtwarzać je w restauracji. Przywiozłem też wiele pięknych pamiątek, które zdobią ściany naszej restauracji.

Co wyróżnia Pana restaurację?

Klienci mówią nam, że nasze sushi jest wspaniałe, zawsze świeże i pięknie podane, są zadowoleni z serwisu w restauracji i z dostawą i często…  mamy skromną nadzieję, że mówią szczerze, bo często  do nas wracają :)

 Co najczęściej zamawiają Polacy?

sushi-3Polacy zamawiają najczęściej futomaki, a więc grube rolki i uramaki zwane potocznie california maki. Jeśli chodzi o składniki, to dominują: łosoś, ryba maślana, tuńczyk.  Lubimy też zdecydowanie bardziej słodko doprawiony ryż niż Japończycy.

Jak wygląda sytuacja z przyprawami? Czy takie ostre przyprawy, jak wasabi, przyjmują się w Polsce?

sushi-4No cóż, wasabi używamy odrobinę, w takich ilościach zaostrza smak potrawy, ale nie dominuje. Bywa, że klienci w ogóle nie życzą sobie wasabi, wtedy po prostu go nie dodajemy. Polacy bardzo lubią sos sojowy, używamy go dużo więcej niż w Japonii, gdzie tak naprawdę tylko lekko muska się kawałek sushi w sosie, aby najbardziej wyczuwalny był jednak smak sushi. U nas przeważa konkretne zamaczanie i polewanie dań sosem sojowym.


Jaki jest przepis na sukces?

To pytanie raczej do mądrzejszych ode mnie… Ja tylko każdego dnia dokładam wszelkich starań aby wszystkie czynności – od doboru składników, poprzez ich sprawdzenie, przygotowanie i podanie dań, aż po serwis na Sali czy w dostawie stał zawsze na najwyższym poziomie.

Jaką filozofię wyznaje restauracja?

sushi-5Wyznajemy filozofię, że każdą nawet najdrobniejszą czynność należy wykonywać najlepiej jak potrafimy.  Każdego dnia możemy doskonalić się w naszej pracy dla osiągnięcia wprawy i mistrzostwa i zadowolenia oraz satysfakcji naszych klientów.

Dziękujemy za wywiad!

8 Comments

  1. Ja wielokrotnie byłam w tej restauracji, wiele razy zamawiamy też sushi do domu i naprawdę spokojnie moge wszystkim polecic , zwłaszcza jesli chodzi o sam smak, porcje no i najważniejsze równiez cenę.

  2. Bardzo często wpadamy do tej restauracji ze znajomymi. Bardzo duża piątka z plusem dla obsługi ale przede wszystkim dla dobrego sushi !

  3. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko też polecic ta restauracje. Zawsze mozna trafić na naprawde ciekawe promocje… A te na pewno zachęcaja do zamawiania sushi.

  4. Nie zapomnę tego smaku tatara z łososia. To jest ten smak którego szukałam, no i prosze znalazłam w kuchni japońskiej w Tekedzie.

  5. Teraz jedzenie sushi stało sie i popularne i modne. Ale jesli mozna delektować sie jednym z najlepszych to na pewno warto jest odwiedzić Tekede Sushi. To tez bardzo dobre miejsce na spotkanie ze znajomymi.

  6. Dzieki za wszystkie opinie, bo sama szukałam własnie dla siebie odpowiedniego takiego miejsca i mysle ze własnie teraz ze znajomymi pojedziemy na Starówke.

  7. Uwielbiam, w sumie mogłabym jesc codziennie, ale wiadomo ze cena i dbanie o linie sa tu w przewadze. Natomiast jesli miałabym napisać które sushi w stolicy jest najlepsze to poleciłabym Tekeda Sushi. Dobre ceny, pyszne jedzenie.

  8. W sam raz trafiłam z poleceniem Wam w tej restauracji nigiri m.in. z małżą Św. Jakuba, miecznikiem, seriolą…
    Gwarantuje , ze po takich doznaniach smakowych jeszcze czesciej bedziecie gościli w tej restauracji.

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


*