Rodos na widelcu

Dzisiaj przedstawiamy Wam już przedostatnią podroż kulinarną po Grecji. Tym razem z fly.pl przygotowaliśmy podróż po wyspie Rodos, jednej z najpiękniejszych i najchętniej odwiedzanych greckich perełek.

Kuchnia na Rodos jest bardzo podobna do kuchni, jaka panuje w całej Grecji. Oliwa z oliwek, ser typu feta, sałatka grecka – to najczęściej jadane dania na Rodos. Ze względu na to, że jest to wyspa, częściej spotkać można również świeże owoce morza oraz ryby podawane w rozmaitych postaciach.

Jeśli planujecie wybrać się na przykład na wakacje last minute do Grecji, koniecznie odwiedźcie greckie restauracje na Rodos. Jednak musicie uzbroić się w cierpliwość, gdyż na zamówiony posiłek można trochę poczekać. Jest to jednak plus, gdyż mało jest potraw odgrzewanych i zamrożonych, tak więc świeżość dań jest gwarantowana.

Tradycyjnie posiłek w greckiej restauracji powinno się zacząć od przystawki (oriteka). Najpopularniejsze to tzatziki, fava (gotowany groch), smażone bakłażany, tzw. melitzanosalata, czy znana grecka sałatka.

Jeśli chodzi o obiad to jest on nieco odmienny od naszego, polskiego, tradycyjnego dwudaniowego, który składa się z zupy i drugiego dania. Ze względu na pogodę lepiej zamówić jedno danie, aby nie czuć się zbyt ciężkim i rozleniwionym. Ogólnie mówiąc, kuchnia na Rodos (jak i całej słonecznej Grecji) jest mało wegetariańska. Obiad powinien składać się z konkretnego kawałka mięsa albo ryby. Moussaka (zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażanów) albo casserole – potrawka z jagnięciny, to jeden z najpowszechniejszych dań obiadowych. Jeśli chodzi o dania rybne i owoce morza to najczęściej jada się mieczniki, barwenę, śledzie, kalmary, grillowane ośmiornice czy krewetki. W przypadku zup, skosztować można rosołu z jagnięciny, z cytrynowym sosem i ryżem, zwanego mayeritsa. W menu pojawia się też rosół wegetariański ze smażonego bakłażana z pomidorem, czosnkiem i bazylią oraz fakes – zupa z soczewicy z warzywami.

Wino jest najbardziej znanym i cenionym trunkiem w Grecji, który stanowi dodatek do praktycznie każdego posiłku. Jednak miłośnicy piwa albo mocniejszych trunków także znajdą coś dla siebie. Dla ludzi o mocnych nerwach, a raczej przełykach, czeka souma – bimber produkowany z winogron. Ouzo, o którym już pisaliśmy, odpowiedni jest jako napój przed i po posiłku, a do deseru odpowiednia może być brandy.

W przypadku napojów bezalkoholowych, najlepszym z nich będzie woda z cytryną oraz świeżo wyciskany sok z owoców.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kuchni w Rodos, zajrzyjcie TUTAJ.

Smacznej podróży z Rodos!

KONKURS

A jeśli chcecie wygrać bon rabatowy na wycieczki na fly.pl, zapraszamy do konkursu. Do wygrania voucher o wartości 200 złotych. Zadanie brzmi: podaj co najmniej 3 kurorty – miejscowości na Rodos, do których można pojechać z fly.pl. Podpowiedzi znajdziecie na stronie fly.pl. Odpowiedzi przesyłajcie na adres: socialemedia@pizzaportal.pl. Pierwsza dobra odpowiedź wygrywa!

REGULAMIN KONKURSU

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


*