Piłkarska pizza, czyli top pizze na świecie – KONKURS SmaczneGOOL

Odwiedzając nowe kraje nie tylko zwiedza się zabytki, poznaje architekturę czy społeczeństwo. Warto jest wtedy skosztować regionalnych dań albo poznać jedno danie, ale w rozmaitej odsłonie. A skoro jesteśmy w temacie Mundialu to naszą wędrówkę zaczniemy od podróży po krajach biorących udział w obecnych Mistrzostwach Świata i sprawdzimy, jaką pizzę lubią najbardziej. Przed Wami piłkarska pizza na talerzu!

Skoro Mundial 2014 to podróż rozpoczniemy od Brazylii!

Mieszkańcy Brazylii lubią konkrety, a więc pizza ma się składać z sera, mięsa i sosu. Dodatkowo opcja warzywa w chodzi w grę, ale też w dużej ilości – w szczególności są miłośnikami zielonego groszku.

Francja

We Francji z kolei najczęściej zjeść można pizzę z bekonem, cebulą oraz świeżą śmietaną. O ile bekon i cebula tak – ciężko sobie wyobrazić do tego śmietanę, chyba że wszystkie składniki występują ze sobą w formie carbonara.

Australia

Istnieją 3 składniki, które najczęściej stosowane są na pizzy w Australii – ananasy, krewetki oraz sos barbecue. Niecodzienne acz w miarę smaczne połączenie – podobno. :)

Holandia

Przeszli do 1/8 finału i dali niezły wycisk Hiszpanom, więc zobaczmy co takiego jedzą. W Holandii istnieje pizza o nazwie „Double Dutch”, która, jak nazwa wskazuje, ma podwójne ilości wszystkiego. Najczęściej jest to podwójna ilość sera, mięsa oraz cebuli. Nic więc dziwnego, że chłopaki mają tyle siły – sporo kalorii do spalenia. ;)

Rosja

W Rosji wielbiciele morskich smaków będą mieli raj albowiem najpopularniejszymi dodatkami do pizzy są: tuńczyk, sardynki makrele, łosoś oraz cebula. Wszystkie te składniki znane są pod nazwą „mockba”. Hmm, ciekawe czy sprawdza się tutaj powiedzenie „co za dużo, to nie zdrowo”?

Japonia

Miłośnicy japońskiej pizzy są jednocześnie miłośnikami owoców morza, które królują na talerzach. W top dodatkach znalazły się bowiem kalmary, krewetki oraz węgorz. Wszystko z dodatkiem trio zwanego „Mayo Jaga”, składającego się z majonezu, ziemniaków oraz boczku.

Włochy

Nie można mówić o pizzy nie wspominając o jej korzeniach, czyli Włochach. A wiece, że najpopularniejsza pizza świata –  Margherita skończyła właśnie 125 lat? Dokładnie 11 czerwca 1889 roku. Od tego czasu gust Włochów niewiele się zmienił – Włosi cenią sobie pizzę minimalistyczną, z niewielką ilością dodatków, na cienkim cieście, ze świeżymi ziołami i oczywiście bez dodatkowych sosów. Taką pizzę można jeść codziennie ;)

KONKURS

Skoro już tyle o pizzy mowa to mamy dla Was konkurs. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Jaka jest według Ciebie najlepsza kompozycja mundialowej pizzy? Swoje propozycje przedstawcie w komentarzu pod wpisem – nie zapomnijcie podać adresu mailowego w formularzu komentarza, bo na tej podstawie będziemy się z Wami kontaktować. Konkurs trwa do 2 lipca 2014 roku. 8 najciekawszych i najsmaczniejszych kompozycji pizzy wygra vouchery o wartości 35 złotych na zamówienia na naszym portalu. Życzymy smacznej zabawy! :)

REGULAMIN KONKURSU

61 Comments

  1. Najlepsza kompozycja mundialowej pizzy wg mnie to:
    – puszyste ciasto
    – sos pomidorowy
    – podwójna ilość ciągnącego się sera
    – kurczak
    – szynka
    – cebula
    – ogórek konserwowy
    – czerwona świeża papryka

  2. W Brazylii jest gorąco więc może coś co szybko wystygnie
    Moja propozycja to Ser mozzarella,Oliwki czarne i do tego kabanosy drobno pokrojone

  3. Najbardziej do gustu przypadła mi Holenderska propozycja ale podam swoją mundialową pizze ;) Moja pizza składała by się z sosu śmietanowego do tego cebulka kawałki kebaba salami i pieczarki :)

  4. Najlepsza kompozycja mundialowej pizzy pochodzi z Holandii , napewno znalazły by się tam grillowane warzywa , krewetki i może kukurydza ?

  5. Meksyk. Zdecydowanie moją ulubiona mudnialowa pizza byłaby właśnie z Meksyku.
    Duże ilości papryczek jalapenios, kurczak, wszystko polane przetartymi pomidorami z bazylią i czosnkiem a w to powtykane nachosy. Ostro, kolorowo, Meksykańsko!

  6. Skoro już o mundialu mowa a ten zespół zaprezentował się dobrze to ja proponuję pizze meksykańską :) W skład pizzy wchodzi Cebulka Salami kukurydza papryka czerwona pikantny sos pomidorowy i moja wariacja mięso mielone :)

  7. Pizza na cienkim cieście, a na niej:
    podwójna ilość dobrego nastroju, szczypta uśmiechu, dużo emocji, wiele bramek :) a do tego w gratisie paczka świetnych znajomych :)

  8. Moja propozycja pizzy na obecny Mundial składałaby się z dużej ilości mozzarelli oraz żółtej i czerwonej papryki. Na serku położyłbym paseczki papryki i idealnie układ ten imitowałby oficjalną piłkę mistrzostw – Brazucę :) żeby nie było bezmięsnie dodałbym jeszcze kawałki grillowanego kurczaka zamarynowanego w ostrych przyprawach :)

  9. Ciekawostką jest, że we Francji, ze śmietaną występuje również pizza z ziemniakami. :)

    Ale to nie ona byłaby najlepsza na mundialowy szał. Zdecydowanie lepiej sprawdziłaby się pizza z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą. Zdrowo, lekko – czyli wszystko wraz ze sportowym duchem. A na dodatek, na cześć jej pochodzenia – w kolorach flagi Włoch.

  10. Moją mundialową pizzą na pewno było by ciasto z serem, salami, sosem czosnkowym oraz suszonymi pomidorkami. Całość “spruszyłbym” na koniec czerwoną cebulą i kukurydzą. Jak mecz, to piwo, jak piwo, to pizza – myślę, że ta kompozycja jak najbardziej pasuje w tym wielkim trio.

  11. Pizza brazylijska – wołowina, papryka zielona i żółta, ser mozzarella, sos bananowy-chilli (ten sos najlepsze moje kulinarne odkrycie tego roku)

  12. Według mnie najlepsza z tych wszyskich opcji to zdecydowanie Holandia, wszystko czego potrzeba dla prawdziwych mężczyzn, może w tym tkwi sekret tej zawziętości?
    Nie zawahał bym się i spróbował bym na taką dietę wysłać naszych piłkarzy.
    Co do pizzy, dodał bym jeszcze papryczke jalapeno która mogła by nadać odrobiny charakteru :) a więc:
    -podwójna ilość sera
    -podwójne mięso (boczek)
    -cebula
    -papryczka jalapeno

  13. Jak wiadomo jak i meczyk to i pizza, jak pizza to i piwko a więc najlepsza według mnie kompozycja która doskonale sprawdzi się w tym przypadku to:
    -sos pomidorowy
    -ser
    -ser górski
    -kabanos
    -cebula
    -oliwki

    Ostatnio testowałem – polecam! :-D

  14. NAJLEPSZA DLA MNIE W KOLOROCH WŁOSKICH :
    SZPINAK Z CZOSNKIEM
    SUSZONE POMIDORY
    MOZARELLA EWENTUALNIE FETA :)

  15. Mundial to Mistrzostwa Świata a więc i pizza musi być mistrzowska!
    Aby każdy miłośnik pizzy znalazł coś dla siebie proponuję następujące składniki:

    – Ciasto klasyczne z zawijanymi bokami z serem żółtym
    – Zielony groszek oraz (Brazylia)
    – Czerwona Cebula (Francja i Rosja)
    – Podwójny ser Mozzarella (Holandia)
    – Pieczarki (Włochy)
    – Boczek (Japonia)
    – Papryka czerwona
    – Sos pomidorowy
    – Sos czosnkowy jako dodatek do polania pizzy
    – Oregano
    – Brazylia :P Tzn Bazylia ;)

    W tak skomponowanej pizzie każdy kibic swojego kraju znajdzie coś dla siebie :)

  16. PIZZA Mundialówa :)

    1. Koniecznie okrągła – w kształcie piłki (bez otworu na pompkę :) )
    2. Odrobina zieleni przypominająca trawę z boiska (najlepiej zielona papryczka)
    3. Dużo okrągłych kawałków salami przypominających piłkarzy ustawienionych na trawiastej murawie :)
    4. Przynajmniej 3 duże kawałki pieczarki robiące za sędziów na boisku :)
    5. Wszystko zalane roztopionym serkiem jak nasz stadion narodowy podczas deszczu….

  17. Mundial to Mistrzostwa Świata a więc i pizza musi być mistrzowska!
    Aby każdy miłośnik pizzy znalazł coś dla siebie proponuję następujące składniki:

    – Ciasto klasyczne z zawijanymi bokami z serem żółtym
    – Zielony groszek (Brazylia)
    – Czerwona Cebula (Francja i Rosja)
    – Podwójny ser Mozzarella (Holandia)
    – Pieczarki (Włochy)
    – Boczek (Japonia)
    – Papryka czerwona
    – Sos pomidorowy
    – Sos czosnkowy jako dodatek do polania pizzy
    – Oregano
    – Brazylia :P Tzn Bazylia ;)

    W tak skomponowanej pizzie każdy kibic swojego kraju znajdzie coś dla siebie :)

  18. Moja pizza czerpałaby pełną garścią z kilku “mundialowych” kultur:
    – grubsze ciasto w stylu amerykańskim
    – ser grana padano, porwana rukola do posypania – Włochy
    – piórka cebuli – Francja
    – pomidory z zalewy czosnkowej – Brazylia
    – oliwki – Hiszpania/Włochy
    – kukurydza – Meksyk
    – drobno pokrojona szynka szwarcwaldzka – Niemcy

  19. Cienkie, chrupiące ciasto, sos, czerwona, zielona oraz zółta papryka, ser, pomidory, boczek oraz ogórek konserwowy. Kolorowo i zdrowo.

  20. Ciężko jest zaspokoić mój apetyt na pizzę, więc wybrałbym ją na styl amerykański. “USA Double XXL Mega Fat Pizza”! Podstawą jest oczywiście grube ciasto, które polewamy sosem pomidorowym. Obowiązkowo kawałki łosia lub niedźwiedzia grizzly. Na to kładziemy malutkie pizze smażone na głębokim tłuszczu (najlepiej takim, na którym smażono 200 porcji fytek). Wierzch posypujemy grubą warstwą sera, skóry aligatora oraz zieleniny prosto z bagien Florydy. Do picia oczywiście Cola Light, bo trzeba się odchudzać :)

  21. Kompozycja autorska sprawdzona w łódzkich pizzeriach: ” Pizza Pudziana” – typowa dla zwycięzców składa się dwóch pizz – jedna z nich zdominowana jest przez składniki mięsne, tj. bekon, kebab a druga jest serowa, tj. ser mozzarella, ser gorgonzola i parmezan. Pizze po upieczeniu łączy się składnikami do siebie, wcześniej wlewając między nie sos. Sprawdzone, działa, polecamy.

  22. Cukinia
    Kiwi
    Cienko krojone plasterki wołowiny

    Nie ma nic lepszego, więc poproszę o kod.

  23. Z racji, że studiuję germanistykę i w mundialu kibicuję właśnie Niemcom, moja idealna kompozycja byłaby czystym nawiązaniem do barw ich flagi, co z pewnością świetnie by smakowało. Skład:
    puszyste ciasto,ser gouda (żółty i ciągnący się), sos pomidorowy, pomidory (mogą być koktajlowe), czarne oliwki!, papryka czerwona, kurczak (gdyż mięso jest wskazane podczas ogromnych emocji) i całość podsyciłbym złocistym ananasem, gdyż walczymy w końcu o złoto :)

  24. Myśląc o mundialowej pizzy wyobrażam sobie grube ranty od których zaczynają się brokuły przypieczone delikatnie żółtym serem tak, by nadal było widać zielony akcent. Dalej większa warstwa żółtego sera i na sam koniec niebieskie plasterki bakłażanów a między nimi kawałki sera mozzarella! Idealna, zdrowa wegetariańska pizza z kolorystycznym brazylijskim akcentem na przesiadówki ze znajomymi przy mundialu :)

  25. Pizza mundialowa musi być ostra aby zniechęcić żonę do konsumpcji! (przybiegnie za zapachem i będzie chciała przełączyć na seriale :)))

    Mój pomysł na pizzę mundialową:
    – cienkie ciasto z brzegami pełnymi ostrego sera holenderskiego
    – ciasto smarowane ostrym sosem meksykanskim
    – kawałki baraniny orientalnej
    – czarne oliwki
    – papryczki jalapeno
    – kukurydza
    – ser feta
    – nachosy
    – ciągnący ser żółty

    a na to wszystko prażona cebulka!

    Dodatkowo buteleczka zimnego złotego napoju na ugaszenie pragnienia!

  26. Grube, drożdżowe ciasto, na nim sos pomidorowy, a na to oczywiście kiełbasa, papryka, cebula, ogórek konserwowy plus do tego dużo tartego żółtego sera i do tego duże ilości sosu. Czyli taka typowo polska … A dlaczego właśnie taka? Bo skoro nie ma na Mundialu polskiej drużyny, to chociaż niech pizza będzie nasza- polska! :)

  27. Holandia wygra…
    Mozzarella
    Uszka osła ^^
    Nieco cebulki
    Diabelsko ostre papryczki
    Ile wlezie sosu pomidorowego lub bbq
    Aaaa najlepiej wszystkiego podwójnie!
    Litr picia do popicia, a dla starszych – piwko albo dwa :P

  28. Idealna kompozycja na mundialową pizze wg. mnie to
    Ciasto, sos pomidorowy, kebab, kukurydza, fasola czerwona, ogórek konserwowy, podwójny ser i całość polana majonezem.
    Do tego buteleczka brazylijskiego piwka Brahma Chopp.
    Delikatny, orzeźwiający napój na upalne dni i możemy się poczuć jak w Brazyli :)

  29. – Grube ciasto
    – podwójny ser
    – papryka najostrzejsza
    – oliwki
    – cebula
    – najważniejsze -mięsiwo: jagnięcina lub wołowina
    Dlaczego? Żeby mógł ją zjeść po zachodzie słońca oczywiście,zawodnik i kibic wyznawca islamu, a że Ramadan wymaga złożenia jałmużny to dostawca pizzy może liczyć na napiwek :-)

  30. Oczywiście Francja w połączeniu z Holandią no i ma się rozumieć z Brazylią.
    A co z takiego połączenia wyjdzie? A no najlepsza pizza na świecie cebula, salami, kurczak, pieczarki i ser.
    oczywiście wszystko 2X :)

  31. Pizza DEUTSCHLAND
    1 kulka sera mozzarella
    1 mały kubeczek gęstej śmietany 18%
    5 cienkich plastrów boczku parzonego
    1 cebula
    kilka kaparów
    sól, pieprz

  32. Sos pomidorowy, bekon, salami, ziemniaki w plasterkach (wcześniej lekko podgotowane), cebula, czosnek, szczypior, oregano. Na góre może pójść sos czosnkowy:) Smacznego :)

  33. Skoro mundialowa, to najlepiej pomieszać specjały większości reprezentacji.
    -Włoskie ciasto oraz wspaniały sos pomidorowy
    -Amerykańska wołowina
    -Hiszpańskie chorizo
    -Francuskie i szwajcarskie sery
    -Niech będą polskie pieczarki, jako, że konkurs jest u nas. No i szkoda, że nas na mundialu nie ma.

    Do tego niemieckie piwo i jest potrawa doskonała powiązana z wieloma reprezentacjami świata. Smacznego.

  34. Oczywiście pizza Brazylijska – mięso kebabowe, duża ilość sera, pieczarki, kukurydza i cebulka. Mniam!!! Za zielony groszek jednak podziękujemy.

  35. A ja, jeśli chodzi o piłkę nożną, mundial i rozgrywki – jestem całkiem zielona! Skomponowałabym więc mundialową pizzę dla mniej obeznanych – zieloną! Zieloną jak ja lub zieloną jak murawa na boisku. Taka pizza byłaby z bazyliowym pesto, kaparami,rukolą, oliwkami i jalapenos. A wszystko na cieście cienkim jak ja w sporcie!

  36. Najlepsza mundialowa pizza to oczywiśćie pizza Duża,
    by wszyscy fani przed tv nie opuszczali ani jednej minuty meczu. Furrraaa szynki na cienkim cieście w plasterkach okrągłych niczym futbolówki, a skoro brazylia to żołty ser i zielona papryczka jalapeno. A na samym spodzie najlepszy ostry sos pomidorowo-czosnkowy.

  37. Idealna pizza na mundial w Brazylii:
    – okrągła jak piłka
    – żółta jak gorące słońce Brazylii
    – słodka jak zwycięztwo
    – ostra jak walka o mistrzostwo!

    Ciasto średniej grubości, sos pomidorowy z nutką chilli i dodatki:
    ser żółty
    banan
    pierś kurczaka
    orzeszki ziemne
    wszystko posypane curry.

  38. Ponieważ cała akcja rozgrywa się w Brazyli, to ja proponuję pizzę w kolorach flagi brazylijskiej czyli:
    puszyste prostokątne ciasto na którym znajdziemy:
    szpinak rozłożony na całym cieście
    ser mozzarella, na nim opruszony po środku niebieski ser pleśniowy a na jego czubku pokrojone w paski piersi z kurczaka

  39. Jako, że pizza mundialowa, powinniśmy zasmakować prawdziwego przekroju mundialowych smaków:
    – Holenderski ser
    – Niemiecka kiełbasa
    – Brazylijska papryka habanero
    – Francuski ser pleśniowy
    i do tego wszystkiego pyszny sos pomidorowy rodem z USA.

  40. Moja kompozycja to nic innego jak “cztery sery plus salami” (kolejność ma znaczenie) czyli:
    – cienkie lub średnie ciasto
    – sos pomidorowy
    – ser gouda
    – ser emental (x2)
    – ser brie naturalny
    – salami peperoni (koniecznie malutnie plasterki)
    – ser mozarella.
    – oregano (byleby posypać)

    Ja dodatkowo by podkreślić smak, kropię na koniec pieczenia zielonym sosem Tabasco (Tabasko Mild).

  41. Skoro mowa o krajach które biorą udział w mundialu to nie można pominąć pizzy Rosyjskiej!

    Duży, gruby placek, polany jest sosem czosnkowym. Do tego dochodzą produkty znane i lubiane w Rosji – jajeczka, sałata, cebula, duża ilość wołowiny – bo rosjanie lubią pojeść.

    Pizza Rosyjska podawana jest z ulubionym alkoholem Rosjan – wódeczką.

    Po zjedzeniu i popiciu zazwyczaj zaczynają się tańce i śpiewy regionalnych piosenek, a dzieci bawią się matrioszkami.

  42. Brazylijczycy wygrają, bo mają w składzie mięso. To podstawa. Francuzi ze swoim bekonem też powinni daleko zajść. I do smaku dobra forma latynosów. Proponuję więc:
    -kurczak (brazylijski konkret)
    -bekon (francuski smaczek)
    -czerwona fasolka (meksykański temperament)
    -cebula (spaka wszystko ciekawym smakiem)
    -ser mozarella (trzeba nieco klasyki)

    Możew literkach wygląda to fajnie, ale w smaku będzie genialne!

  43. Według mnie najlepszą kompozycją jest ta standardowa- Włoska. Jako kibice siedzimy przed telewizorami z różnymi przekąskami- chipsami, piwkiem, sokiem, pepsi oraz oczywiście z pizzą :). Nie ma co dodawać składników na siłę, ponieważ nasz brzuch niepotrzebnie będzie rosnąć, podniesie się poziom tłuszczu i tym podobne :P. Można sobie dodać parę składników pokroju szynka, pieczarki, ale wszystko z umiarem. Taka zwykła włoska pizza na cienkim cieście jest najlepsza :).

  44. Sekretem najlepszej mundialowej pizzy są nie wymyślne składniki, a możliwość smakowania jej razem z kumplami podczas oglądania mundialu! Zatem przede wszystkim musi być wielka i taka jaką lubi zdecydowana większość.

    – Pepperoni
    -Ser
    -Pieczarki
    -oregano
    -pomidory

    Smaku dopełnia dobry browar lub kola :}

    nie ma lepszego przepisu. Deal with it

  45. Choć polska drużyna piłkarska kuleje :-) – ja na punkcie kolorów naszej flagi szaleję:-) Dlatego na spodzie pizzy – kurczaczka lub kebab i dużą ilość żółtego sera serwuję, na wierzchu – patriotycznym kolorom hołduję… Jedną połówkę – śmietanką przyprawioną ziołami otulę, na drugiej – zagrzewający do boju pikantny ketchub miłuję :-)
    Może następny mundial będzie należał do nas…:-)

  46. Jako, że spożycie piwa w trakcie Mundialu wzrasta pewnie o kilkaset procent – nie wiem, nie sprawdzałam – proponuję pizzę na bazie ciasta piwnego:) Będzie idealnie komponować się z pienistym napojem w wysokich kuflach.
    Idealnym dodatkiem do takiej pizzy będzie ulubiona słodkość każdego faceta, czyli boczek:)
    Do tego dodałabym kilka ostrych papryczek, dla podgrzania atmosfery i w razie nudnego pojedynku na murawie.
    Na wierzch jakiś pyszny serek, a dla uwieńczenia całości kilka plasterków jakiejś dobrej wędliny – może być kiełbasa piwna ;)

  47. Moja wymarzona mundialowa pizza jest mocno międzynarodowa i składa się z całej drużyny składników!
    1. Bramkarz Del Serrone
    2. Pomocnik El Orregano
    3. Pomocnik Van der Ham
    4. Pomocnik Pieczarkowski
    5. Pomocnik Coocoorydza
    6. Obrońca El Beccon
    7. Obrońca Ceboolak
    8. Obrońca Cienkociastovski
    9. Obrońca Chosnek
    10. Napastnik Sossi
    11. Napastnik Keczupaldo

  48. Na cieniutkim cieście dobrze wypieczonym, ale nie przesuszonym !
    Zagrają dla mnie ! Ser na całej rozciągłości boiska dodatkowo ukrywy w narożnikach.
    Moja drużyna dla apetycznej rozgrywki to:
    Czerwona papryka, która aż gotuje się do zwyciestwa !
    Żółta kukurydza, która biega jak opętana po każdym kawałku.
    Dobrze doprawiony kurczak, gwiazda tego sezonu !
    W obronie zasiądą przepyszne pieczarki,
    a do ataku przystąpi smakowita cebulka !
    Jeszcze tylko egzotycznego ananasa, który wstąpił
    do mojej drużyny niedawno.
    I mistrzostwo mamy w kieszeni !

  49. Mundialowe szaleństwo!!!
    Czerwona papryka, zielony groszek, kukurydza, krewetki, tuńczyk, , dużo mięska,a jak ktoś sobie zyczy to nawet i śmetaę wedle francuskich gustów może sobie dodać. Jak szaleć to szaleć, w końcu Mundial mamy tylko raz na 4 lata!! To po co więc sobie żałować składników do mundialowej pizzy??

  50. Mundialowa pizza w kształcie boiska do piłki, wkorzystałabym w niej szpinak , czosnek, pomidorki koraliki, oraz ser mozarella -kulki, sos czosnkowy. Szpinak podmsażyłaby na małym ogniu z dużą ilością czosnku, przyprawiłabym wedłu uznania. na przygotowanym wcześniej cieście ułożyłabym szpinak z czosnkiem a na tym namalowałaby boisko z bramkami i posypałabym pomidorkami oraz mozarellą, co miałoby reprezentować piłkarzy i gdzie niegdzie dałabym kawałki ostrej papryki aby dodać troszkę pikanterii tej rozgrywce mundialowej. Pozdrawiam

  51. Pizza Tiki Taka – kawałek za kawałkiem zdobywamy teren. Atakujących nas pepperoni i chili wymijamy szybkim dryblingiem. Pomagającym im gorgonzoli zakładamy siatkę i przerzucamy się na skrzydło, gdzie czeka nas zapiekany na krawędziach ser. Uwaga na out by nie ugryżć się w język. Defensywny sos pomidorowo zaskakujemy z dystansu, rzucając się na kawałek bez sztućców. I jest…..trafiony….prosto przez żołądek do serca!

  52. Pizza obowiązkowo prostokątna! Dwie drużyny na dwóch połowach. Chili (nie mylić z Chile) kontra Bazylia (nie mylić z Brazylią). W drużynie Chili ostre papryczki w ataku, salami w pomocy, krążki cebuli otaczające przeciwnika w obronie, w bramce murem stoi boczek. Na połowie Bazylii skład prezentuje się następująco: w ataku czosnek (uwaga na ząbki), w pomocy pomidorki, w obronie dobrze główkujące pieczarki, w bramce giętka mozzarella. I oficjalne piłki mundialowe… znaczy oliwki!

  53. Duża ,okrągła na cienkim cieście.Do tego sos czosnkowy.Podsmażona z czosnkiem cebulka.sporo salami .Na salami położyła bym warzywa groszek ,kukurydzę ,paprykę i oczywiście podsmażone pieczarki .Wszystko posypała bym świeżymi ziołami bazylią ,tymiankiem a na wierzch wysypała bym dużo ,dużo sera.Ułożone by to było wszystko we wzór piłki nożnej tylko w innych kolorach.

  54. Najlepsza kompozycja mundialowej pizzy to prostokątna pizza w barwach flagi organizatora Mundialu – Brazylii!

    Rukola i szpinak tworzą zielony prostokąt, pośrodku niego żółty romb skladający się z żółtej papryki i ananasa.
    Sam środek pizzy-flagi zajmowałby suszony pomidor, którego ciemny kolor tworzy okrąg, a całość jest lekko posypana białym pieprzem!

    || – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -||
    || ||
    || . ‘ . ||
    || . ‘ ‘ . ||
    || . ‘ .-‘”‘-. ‘ . ||
    || . ‘ ,” “. ‘ . ||
    || . ‘ /: :\ ‘ . ||
    || . ‘ ; . ; ‘ . ||
    || ‘ . \: . . :/ . ‘ ||
    || ‘ . `. . . ,/ . ‘ ||
    || ‘ . `-.,,.-‘ . ‘ ||
    || ‘ . . ‘ ||
    || ‘ . . ‘ ||
    || ‘ ||
    ||-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_–_-_||

    To moja propozycja pizzy mundialowej!

  55. Osobiście chciałbym zjeść pizze – Ćwierćfinałówkę!
    Charakteryzowałaby się jednym składnikiem z każdego z Państw grających z półfinału.
    Duża rodzinna pizza na grubym cieście z dodatkiem:
    Brazylijskie:moqueca- owoce morza, zanurzone w sosie przyrządzonym na bazie oleju z trzciny cukrowej
    Wieprzowina kolumbijska – to mięso ma status rarytasu państwowego!
    Kilka żabich udek na hołd Francji!
    Niemiecki Sznycel, oczywiście do zapicia Niemieckie piwo!
    Kilka morskich małż duszonych na parze serwowanych przez Holendrów,
    Odrobina Gallo Pinto – Kostarykańskiego cuda z jajek, ryżu i czarnej fasoli.
    Grilowane mięso w marynacie chimichurr ku pamięci Argentyńczyków
    a jako finalny składnik – Belgijskie Szparagi!
    Jeśli komuś będzie mało Belgii to do pizzy dorzucimy frytki!

    Pizza oczywiście na koniec poczęstowana bardzo dużą ilością sera!

    Życzymy smacznego!

  56. Pizza dzisiaj występuje… Każdy imię jej skanduje!
    Na koszulce siódmy numer (siódme niebo, się rozumie)!
    To drużyna wyjątkowa – możesz mocy jej spróbować:
    Środkiem biegną pomidory – nie zawiodły do tej pory!
    Skrzydła królestwem papryki: nie podrobisz jej techniki!
    Ser zajął całe boisko: jak zawsze, chce zdobyć wszystko!
    A oliwki znów waleczne – w polu karnym niebezpieczne!
    Na obronie? Oregano! Ostrą lekcję da rywalom!
    Jeszcze bramka – a kto na niej? Bazylia, Panowie i Panie!

    Puchar Świata otrzymuje…
    PIZZA, co smakiem czaruje!

  57. Mundialowa pizza przedewszystkim powinna być w kolorach drużyny która ma przegrać, dlaczego? To proste, załóżmy że Argentyna gra z Belgią, i kibicujemy Argentynie, pizza powinna wyglądać jak flaga Belgi, a my w miarę ją zjadając osłabiamy siłę Belgów i pozwalamy wygrać Argentynie! Stosujemy daną taktykę aż to końca mundialu jedząc przy każdym meczu pizzę (flagę) danego kraju, dodatkowo zalewając ją piwem, aby przypadkowo jakiś kawałek pizzy nie chciał się wydostać.

  58. Na jaką mundialową pizzę masz dziś ochotę? Ja mam ochotę na coś innego, niestandardowego, po prostu niespodziankę mundialową :) :)
    Belgia!! A jak mogłaby wyglądać belgijska pizza?
    Cóż… Belgia… czarno-żółto-czerwona… czyli czekoladowo-mango-truskawkowa!! :)
    Szczegóły: cieniutkie, chrupiące, drożdżowe ciasto, słodka belgijska czekolada, a na to kawałki mango i truskawek ;) Pychota :)

  59. Mimo, że Hiszpania mundialu w tym roku nie zawojowała to właśnie pizzę hiszpańską uważam za najsmaczniejszą. A jak taka pizza hiszpańska by wyglądała?

    Oczywiście grube puszyste ciasto. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego specjalny sos wzbogacony o oryginalną hiszpańską pastę warzywną Avjar, czyli prostą, a przy tym niezwykle smaczną kompozycję papryki, bakłażanu i czosnku. Od Włochów pożyczmy mozzarellę bo co to za pizza bez mozzarelli. A żeby papryki nie było mało to na pizzy żółta papryka i obowiązkowo ostre papryczki chilli (lub też bardziej łagodne jalapeno mimo, że to już Meksyk). Na pizzy hiszpańskiej nie może zabraknąć mięsa, a że jednym z największych hiszpańskich przysmaków są suszone wędliny i kiełbasy to użyjmy jednej z najsmaczniejszych, a na pewno najpopularniejszych kiełbas – chorizo. Dla ubarwienia mięsnego smaku dodajemy szynkę serrano, wielokrotnie nagradzaną jako najlepszą szynkę świata. Kompozycja prosta, a jednocześnie bardzo wyrazista w smaku, z pewnością przypadnie nie tylko wielbicielom pikantnych i paprykowych smaków. Spożywamy ją bez pośpiechu jak przystało na prawdziwie hiszpańskie danie.

    ¡Buen provecho!

  60. Najlepsza kompozycja mundialowej pizzy to… margherita. Prostota i piękno gry zarazem, bez zbędnych dodatków i ozdobników. Skuteczna strategia, która już nie raz przyniosła mistrzowstwo!

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


*