Kuchnia japońska od kuchni

Jeszcze do końca tygodnia trwa Sushi Week. Nie może się więc obejść bez kilku ciekawostek związanych z japońską kuchnią i oczywiście tradycją, która idzie z nią w parze. Na tę okazję poprosiliśmy o kilka ciekawostek dotyczących kuchni i kultury Japonii pana Marcina Kaliszewskiego z restauracji Tekeda Sushi w Warszawie, dostępnej na naszym portalu. Z pewnością przydadzą się one zarówno osobom, które dopiero, co poznają kuchnię japońską, jak i fascynują się nią od lat. Jak mówi Marcin Kaliszewski, japońską kuchnię przede wszystkim charakteryzuje odpowiednia kompozycja pełna harmonii, zarówno smaków, jak i kolorów oraz kształtów. Każda potrawa powinna zachowywać swój naturalny smak, stąd też często dania wykonywane są z surowych składników, tj. sushi, bądź takich, które zostały poddane minimalnej obróbce. Aby zachować pierwotny smak składników sushi i nie zakłócać ich wyjątkowości, Japończycy używają minimalnej ilości przypraw. Jest to zdecydowanie przeciwieństwo w stosunku do innych kuchni azjatyckich, gdzie w daniach używa się sporej ilości aromatycznych przypraw. Dla osób chętnych urozmaicić sobie smak sushi, polecane są różnego rodzaju dodatki, jak sos sojowy, sos teriyaki czy kabayaki oraz wasabi. Jak zachować się przy japońskim stole?

  • W tradycyjnych japońskich restauracjach, jak i domach prywatnych, znajdują się bardzo niskie stoły, a więc do stołu zasiada się na podłodze z podłożoną poduszką.
  • Japończycy rozpoczynają posiłek wyrażeniem „itadakimasu”, które znaczy dosłownie „z wdzięcznością przyjmuję ten posiłek”. Kończąc posiłek dziękujemy natomiast mówiąc „gochisosama deshita” co oznacza „to była uczta”, rodzaj naszego podziękowania za posiłek.
  • Nie należy podawać jedzenia innym biesiadnikom używanymi przez siebie pałeczkami (wiąże się to ze zwyczajami pogrzebowymi) natomiast canadian pharmacy online naturalne jest podawanie dań innym osobom na paterach czy też nałożenie jedzenia, specjalnie do tego celu przeznaczonymi, pałeczkami. Często wręcz gospodarz (lub najstarsza wiekiem lub rangą osoba w towarzystwie) nakłada swoim Gościom, co lepsze kąski, wyrażając szacunek i dbając o ich dobre samopoczucie przy stole.
  • Potrawy nabierać należy swoimi pałeczkami, odwrotną stroną do jedzenia.
  • W restauracjach sushi, tzw. sushi master przygotowuje poszczególne zamówienia i podaje avapro bezpośrednio Gościom. W eleganckich restauracjach sushi jest podawane do stolików przez kelnerki. W luksusowych restauracjach serwujących kuchnię w stylu yakiniku (serwujących grillowaną wołowinę m. in. Kobe) często kelnerka, bądź też Geisha, przygotowuje ciepłe dania bezpośrednio na stole i podaje Gościom.
  • W przypadku napojów, a w szczególności alkoholu, napełnia się kieliszki i szklanki ze wspólnych butelek czy karafek wszystkim dookoła stołu. Zgodnie z filozofią japońską, ważne jest umiarkowanie, toteż upijanie się podczas wspólnego posiłku http://cialis24pharmacy-online.com/kamagra-oral-jelly-grape-cost-online.html jest nie na miejscu i uznane może zostać przez gospodarzy za obrazę. Jednak nie zawsze tak jest. Do częstych zwyczajów należą spotkania po pracy w izakayach (rodzaj japońskiego pubu) albo w klubach karaoke, suto zakrapiane alkoholem. Szczególnie rozrywkowe są np. dzielnice Roppongi, Kabukicho i Shinjuku w Tokyo. Japończycy, w tym grupki mężczyzn ubranych w generic cialis szare garnitury i białe koszule, bardzo intensywnie odstresowują się tam po pracy przy piwie, sake i innych alkoholach.
  • Kolejność jedzenia potraw ma znaczenie – na przykład zupy z makaronem. Wpierw należy spożyć pałeczkami wszystko, co zostało dodane do zupy, a na koniec wypić sam wywar. W restauracjach sushi większość mistrzów sushi poda Gościom najpierw sashimi, do którego sushi master wyselekcjonuje najlepsze kawałki ryb, a następnie podane zostaną inne rodzaje sushi.
  • Nie powinno się nakładać dużej ilości potraw na talerz – lepiej kilka razy nałożyć mniejszą porcję.
  • Nie wolno wydmuchiwać nosa przy stole, gdyż jest to oznaka braku wdzięczności wobec gospodarzy. W ogóle nie jest to również wskazane w miejscach publicznych.
  • Po posiłku należy odłożyć na miejsce wszystkie naczynia i sztućce – cialis nie wolno zostawić pałeczek wbitych w ryż albo w miseczce, bowiem są to czynności, które praktykuje się na pogrzebach.

  A jak wyglądają zwyczaje związane z jedzeniem sushi?

  • Mówi się, że sushi można jeść rękoma lub pałeczkami, ale jak mówi Marcin Kaliszewski z Tekeda Sushi w Warszawie, tylko kilka razy w Japonii widziałem osoby jedzące sushi rękoma. 99% osób jadało je pałeczkami.
  • Sushi w Japonii to przede wszystkim nigiri. Większość znanych w Polsce „rolek” to zeuropeizowana lub zamerykanizowana wersja sushi. Można tu wymienić choćby California Maki, Philadelphia Maki i wiele innych.
  • W restauracji albo domu niedozwolone jest, by zostawić nadgryzione sushi, gdyż uznawane jest to, jako brak szacunku wobec gospodarza. does medicare cover viagra Najlepiej kęsy sushi spożywać „na 1 raz”, a jeśli chcemy podzielić porcję robimy to na własnym talerzu rozrywając ją pałeczkami.
  • Sushi japońskie najlepiej popijać zieloną herbatą, która nie ma dominującego smaku, a jednocześnie oczyszcza kubki smakowe, podobnie jak kawałek imbiru, który spożywa się między daniami.
  • Sosu sojowego używamy z umiarem, ledwo muskając sushi od strony ryby, aby ryż nie nasiąkł sosem. Moczenie i zatapianie kawałków sushi w sosie sojowym nie ma wręcz sensu, bo w ten sposób zdecydowanie zagłusza się delikatny smak ryb i ryżu.

Japonia była przez wieki, a wręcz tysiąclecia, bo aż do drugiej połowy XIX wieku, właściwie kompletnie odizolowana od reszty świata. Dzięki temu zachowała bardzo specyficzną i odrębną kulturę oraz obyczaje. Widać to praktycznie do dziś i to na każdym kroku – w japońskiej architekturze, przyrodzie, tradycyjnych rzemiosłach ikebana, orgiami czy yoisegi, a także pop kulturze związanej z mangą i anime. Manga wywodzi się z XII-wiecznej choju-giga, czyli historyjek obrazkowych malowanych na zwojach papirusu. Odrębność ta jest widoczna również w kuchni i zwyczajach kulinarnych Japończyków. Powszechnie znane są już u nas dania sushi, tempura, a obecnie coraz większą popularnością zaczynają się cieszyć potrawy ramen. Kultura i kuchnia japońska są fascynujące, a sztuka kulinarna należy do najbardziej wyrafinowanych na świecie. Gorąco polecam każdemu zapoznanie się z tą egzotyczną tradycją choćby poprzez zamówienie zestawu sushi czy dużego talerza ramenu w dobrej japońskiej restauracji, dodaje Marcin Kaliszewski.

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


*