Kuchnia chińska dla początkujących

Pałeczkami i z woka, czyli kuchnia chińska od podstaw

Zgłodniałeś? Masz ochotę na bardziej egzotyczny obiad lub kolację? Ciekawą propozycją może być kuchnia chińska. Jej tradycje sięgają tysięcy lat wstecz, a bogactwo aromatów zagwarantuje niezapomnianą przygodę kulinarną. Od czego ją jednak zacząć? Oto najważniejsze informacje o chińskiej kuchni.

Na początku, warto podkreślić dwie rzeczy. Po pierwsze, że nie istnieje jedna kuchnia chińska, a raczej kuchnie chińskie (podobnie, jak z chińskimi językami). To naturalne. Nawet w znacznie mniejszym od Chin kraju, jakim jest Polska, istnieje wiele kulinarnych wariacji i odmian dań. W Państwie Środka zaś możemy mówić m.in. o kuchni pekińskiej, kantońskiej, szanghajskiej, hunańskiej, fukieńskiej, sinciang… można tak długo wymieniać. I choć generalnie specyfika potraw i sposób ich przygotowania mogą się wydać podobne, smaki będą zdecydowanie zróżnicowane.

Po drugie – kuchnia chińska różni się od wietnamskiej, tajskiej czy japońskiej – czyli innych azjatyckich, które zyskały popularność na całym świecie. Z Chinami, przykładowo, nic wspólnego nie mają uwielbiane przez Polaków sajgonki. Ich nazwa pochodzi oczywiście od Sajgonu, a to miasto w… Wietnamie. Również potrawy w stylu curry, z dużą ilością bazylii, mleka kokosowego, galangalu i trawy cytrynowej – to nie Chiny. To oczywiście Tajlandia. Warto więc na to zwrócić uwagę, by nie wyjść na kulinarnego ignoranta. A skoro wyjaśniliśmy już sobie podstawy podstaw, czas przejść do tego, co wszyscy lubią najbardziej, czyli flagowych dań made in China. W przypadku jedzenia taka etykieta nie powinna odstraszać. Wręcz przeciwnie. W kuchni chińskiej można się zakochać.

Kuchnia chińska dla początkujących: sposób przyrządzania dań

Dania chińskie powstają przede wszystkim z połączenia posiekanych drobno warzyw, mięsa, a także ryżu (lub makaronu, zwłaszcza w kuchni pekińskiej). Niemal wszystkie przyrządzane są w woku, czyli specjalnej, głębokiej patelni, a dużym płomieniu. Smażenie techniką stir fry (ciągłego mieszania) odbywa się krótko i w wysokiej temperaturze. Taka technika obróbki żywności jest niesamowicie zdrowa. Czemu? Ponieważ wszystkie witaminy i inne zdrowe składniki odżywcze po prostu nie mają się jak ulotnić ze składników wrzuconych do woka.

Warto przy tym podkreślić, że kluczowe w kuchni chińskiej jest zachowanie harmonii smaków – zgodnie z dalekowschodnią filozofią. W każdej potrawie możesz więc oczekiwać idealnej mieszanki słodyczy, pikantności, goryczy, kwaśności i smaku słonego. A tego pojawia się typowy dla kuchni azjatyckiej smak umami – podkreślający wszystkie inne.

Czego jeszcze nie może zabraknąć w daniach z Chin? Sosu sojowego, grzybów mun, sosu ostrygowego, sezamu czy tzw. przyprawy pięciu smaków. No i… pałeczek. To nimi spożywamy wszystkie dania poza zupami. Z drugiej strony, nie uświadczymy mleka krowiego. Ale już mleko sojowe czy tofu – jak najbardziej tak.

Najpopularniejsze chińskie dania

Najwięcej dań made in China, w których zakochał się świat, jest inspirowanych kuchnią kantońską. Przyrządzane na niewielkiej ilości tłuszczu, z dużą ilością warzyw, aromatyczne, chrupiące… Nie sposób się im oprzeć.

Kurczak smażony w cieście, kaczka w pomarańczach, kurczak gongbao (pokrojony w kostkę, smażony z ostrymi przyprawami i orzechami arachidowymi) czy pierożki wonton… od nich warto zacząć swoją podróż do Państwa Środka.  Możesz to zrobić wspólnie z nami. Sprawdź, czy w Twojej okolicy działa restauracja z kuchnią chińską i zamów pyszne jedzenie online!

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


*