Jak zrobić pizzę? Praktyczny poradnik – PizzaPortal.pl

Jak zrobić pizzę? Praktyczny poradnik

Pizza to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Najczęściej, gdy chcemy jej skosztować – po prostu ją zamawiamy. Co jednak, jeśli zapragniesz przygotować ten specjał prosto ze słonecznej Italii w swoim domu? Również możesz to zrobić, choć – ostrzegamy, by zostać prawdziwym pizzaiolo, musisz się postarać. Zatem jak zrobić pizzę, która zbliży się smakiem do tej z Neapolu?

Powiedzmy sobie wyraźnie: łatwo nie będzie. Przede wszystkim dlatego, że w domu dysponujesz zapewne standardowym piekarnikiem: elektrycznym bądź gazowym. Najlepsze pizzerie zaś wypiekają potrawę w piecach specjalistycznych – np. tych opalanym drewnem. Ale jesteś w stanie zbliżyć się do smaku, który zaaprobuje prawdziwy Włoch. Oto, na co musisz zwrócić uwagę, by osiągnąć sukces.

Jakość, jakość i jeszcze raz jakość

Zanim krok po kroku poprowadzimy Cię przez proces przygotowania pizzy, kilka ważnych uwag związanych ze składnikami na pizzy. Co sprawia, że pizza z Twojej ulubionej włoskiej knajpki smakuje tak dobrze? Sposób przygotowania? Na pewno. Ale drugim ważnym czynnikiem są składniki. Jeśli oczekujesz prawdziwej uczty – w tej materii nie wolno Ci iść na skróty. Pierwsze lepsze pomidory? Wyrób seropodobny zamiast prawdziwej mozzarelli? A może drożdże, które dawno przekroczyły termin ważności? Chyba nikogo nie zaskoczy, że z takich składników nie powstanie nic dobrego.

Z czego powstanie ciasto idealne?

Dobra pizza powstanie tylko i wyłącznie wtedy, gdy zadbasz o ciasto. To ono jest sercem każdej kompozycji. Czego potrzebujesz? Lista składników jest krótka. Mąka, drożdże, woda, sól, cukier oraz oliwa z oliwek. Możesz również, opcjonalnie, pokusić się o przyprawienie ciasta oregano. Jak wybrać odpowiednie składniki na ciasto do pizzy?

  • Mąka – nie byle jaka, a zmielona najdrobniej jak to możliwe. We Włoszech używa się tak zwanej mąki 00. W Polsce dobrze sprawdzi się tzw. mąka tortowa. Zapewni pizzy odpowiednią chrupkość i lekkość.
  • Drożdże – najlepiej, by były świeże a nie suszone lub instant. I mówiąc „świeże”, mamy na myśli nie tylko formę, ale i datę ważności. Najlepiej kupić je i zużyć od razu. Takie, które będą czekać w lodówce przez kolejny tydzień czy dwa mogą zepsuć ciasto.
  • Woda – tu nie ma dużej filozofii. Użyj takiej, jaką pijesz na co dzień. Z kranu? A może z filtra lub w butelki. Wybór należy do Ciebie.
  • Oliwa z oliwek – raczej oliwa niż olej, postaw na tę dobrej jakości.

Ciasto na pizzę krok po kroku

Przepisów na ciasto na pizzę jest wiele. Jeśli jednak chcesz przygotować pizzę w wersji typowo włoskiej – podobną do tej, która została przyrządzona w drugiej połowie XIX wieku dla królowej Małgorzaty Saubadzkiej w Neapolu (tak, chodzi o Margheritę) – ciasto powinno być cienkie i chrupiące. By tak było, zadbać musisz o odpowiednie proporcje oraz technikę przyrządzenia ciasta.

Jakie proporcje? Na 10 części mąki powinno przypadać 6 części wody, 0,2 soli kamiennej oraz 0,2 drożdży. Mówiąc bardziej obrazowo, np. na 500 g mąki użyjemy ok. 300 g wody (w przybliżeniu 300 ml), 10 g drożdży oraz 10 g soli. A co z oliwą? Wystarczy kilka kropel, dodanych już pod koniec procesu wyrabiania. Cukru zaś potrzebujesz szczyptę, dodaną do drożdżowego zaczynu.

A co z techniką przygotowania? Oto najważniejsze kroki:

  • Rozpocznij od przesiania mąki przez sito – może trafić na stolnicę, ale najlepiej, jeśli znajdzie się w misce. Przesianie napowietrzy ją i pozbawi ewentualnych zanieczyszczeń.
  • W mniejszej misce przygotuj zaczyn z drożdży. Do ciepłej wody (ok. 30-40 stopni Celsjusza) wkrusz drożdże i dodaj odrobinę cukru, a następnie wymieszaj i odstaw całość na kilka – kilkanaście minut.
  • Wlej zaczyn do mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Staraj się uzyskać jednolitą konsystencję, pamiętając że ciasto musi być „lekkie” i plastyczne. Pod koniec dodaj sól oraz oliwę, a gotowy placek obsyp mąką.
  • Gdy chodzi o oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta, mamy dwie szkoły. Z jednej strony – mówi się o odstawieniu ciasta na około godzinę, lekko skropionego wodą i upieczeniu po tym czasie. Z drugiej, w wielu włoskich restauracjach ciasto po wyrobieniu odczekuje ok. 24 godziny w lodówce, zawinięte np. w folię spożywczą – warto spróbować obu technik.

Sos i dodatki

Ciasto gotowe, czas na dodatki. Po pierwsze – sos pomidorowy. Nie, nie ketchup ani przecier. Sos. Najlepszy powstanie z dobrej jakości pomidorów z puszki (krojonych i odsączonych), które połączysz ze świeżą bazylią, oregano, odrobiną soli, pieprzu oraz cukru i zblendujesz przez ok. 30 sekund.

A co z dodatkami? Na sos pomidorowy połóż ser mozzarella – można go pokroić lub podrzeć na kawałki. Jeśli powstaje klasyczna Margherita, potrzebujesz jeszcze tylko kilku listków bazylii, które pojawią się na placku już po upieczeniu. Ale możesz puścić wodze fantazji i tworzyć własne kompozycje. Pamiętaj przy tym, że we Włoszech mniej znaczy więcej, a jakość jest ważniejsza niż ilość.

Jak zrobić pizzę w domowym piekarniku?

Pieczenie to ostatni etap. Rozwałkuj ciasto tak, by miało grubość ok. 3-4 mm i ułóż na blasze. Możesz ją wcześniej delikatnie wysmarować oliwą lub oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzej do maksymalnej możliwej temperatury. Przy ok. 250 stopni w piekarniku, upieczenie pizzy z włączoną funkcją termo obiegu nie zajmie dłużej niż 5 minut. Pamiętaj przy tym, by pizzę ułożyć jak najniżej.

A jeśli proces pieczenia wydaje Ci się zbyt skomplikowany lub czasochłonny… po prostu zamów pizzę z dowozem w swojej ulubionej pizzerii. Smacznego!

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


*