Droga Mleczna – wywiad z restauracją FIT

900x506 Droga mleczna

Droga Mleczna powstała z pasji do jedzenia i z zamiłowania do zdrowego stylu życia. To tutaj smak spotyka się ze zdrowiem.

Gotujemy bez białego cukru i głębokiego tłuszczu. W ofercie restauracji Droga Mleczna znajdują się pełnowartościowe dania mięsne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i FIT. Zajmujemy się cateringiem, również dietetycznym.

1. Jak zaczęła się Wasza przygoda ze zdrową kuchnią? Skąd pomysł na dania FIT w menu?

Ewa Gumowska: Jesteśmy osobami, które na co dzień stosują dietę i aktywność fizyczną. Podczas spaceru w okolicach centrum miasta, najzwyczajniej w świecie zgłodnieliśmy ;) Wtedy zdaliśmy sobie sprawę z tego, że brakuje w pobliżu miejsca, w którym moglibyśmy zjeść “bez wyrzutów sumienia” i w rozsądnej cenie. To było naszą główną motywacją do działania. Kuchnia FIT to nasza codzienność, zarówno w domu, jak i w pracy. Nie wyobrażaliśmy sobie serwowania fast foodów – królestwa glutenu, czy dań z frytury.
W miarę upływu czasu rozwinęliśmy nasze umiejętności oraz wiedzę w zakresie dietetyki. Oprócz serwisu w lokalu Droga Mleczna, wzbogaciliśmy naszą ofertę o  catering dietetyczny.
Bardzo nas cieszą i motywują pozytywne komentarze i świadectwa ludzi, którzy dzięki nam zmienili swoją dietę i czują się zdrowi i zadowoleni.

Tagliatelle-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami+new

2. Wasze popisowe danie, które przekona niemal każdego do zdrowej kuchni to…

… zdrowe i pełnowartościowe dania na bazie kaszy, takie jak Kaszotto i Jaglotto  Są to między innymi: Kaszotto cytrynowo-imbirowe, Jaglotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i czerwonym curry czy Jaglotto z jajkiem, parmezanem i kurkumą.

kasza-jaglana-w-sosie-pomidorowym-nowe2

3. Gdybyście mieli wskazać jeden niezastąpiony składnik w Waszej kuchni, co by to było?

Kasza jaglana. W Droga Mleczna serwujemy ją na słodko i na wytrawnie. Robimy z niej ciasta (kokosowy sernik jaglany), a nawet wegański majonez!

Tofu-w-sosie-sezamowym-nowe

4. Największe wyzwanie w prowadzeniu restauracji serwującej dania FIT to…

… utrzymanie wysokiego standardu i jakości serwowanych dań, przemyślane, pełnowartościowe menu opierające się na produktach sezonowych, a także…umiejętność przekonania wielbicieli niezdrowego jedzenia, że kuchnia FIT może być smaczna i to jak!

kaszotto-nowe2

5. W jaki sposób wybieracie swoich dostawców? Jakimi wartościami kierujecie się w tym wyborze?

Najważniejsza dla nas jest jakość produktu i to stanowi główne kryterium wyboru. Zaopatrujemy się zarówno u lokalnych dostawców (warzywa, owoce, orzechy), jak i w gospodarstwach ekologicznych (np. Gospodarstwo Ekologiczne Pliczko).

 6. Najbardziej ekscentryczne życzenie klienta do zamawianego posiłku to…

…prośba o narysowanie labiryntu Pacman’a na opakowaniu na wynos :) Oraz prośba o przygotowanie niskokalorycznego makaronu carbonara.

kasza-jaglana-nowe2

7. Jaki Waszym zadniem będzie nowy trend w kuchni FIT na nadchodzące lata?

Nowy trend, który już powoli się kreuje w kuchni FIT, to boom kaszowy. Do łask powróci kasza jaglana, pęczak, gryczana (przede wszystkim niepalona), bulgur, itd. Kolejnym trendem będzie ograniczenie spożywania produktów mięsnych (szczególnie wieprzowiny i drobiu) i występowanie dni mięsnych i wege naprzemiennie. Wielki come back zaliczy bogata w pełnowartościowe białko i łatwo przyswajalne żelazo dziczyzna (również ze względu na fakt, że zwierzęta nie są poddawane zabiegom hodowlanym). Utrzyma się moda na dania bezglutenowe. Zmniejszy się również spożycie wołowiny na rzecz np. jagnięciny.

Na nasze pytania odpowiadała Pani Ewa Gumowska – kierownik bistro Droga Mleczna, certyfikowany doradca dietetyczny, instruktor fitness i ćwiczeń siłowych oraz kucharz kuchni FIT z powołania i pasji.

Leave a Reply

(*) Wymagane, Twój email nie zostanie opublikowany


*